Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентите имат нужда от повече информация за местата за палиативни грижи у нас

Снимка: БГНЕС
Пациентите с тежки диагнози, болните без близки хора и с ниски доходи се нуждаят от повече информация за местата за палиативни грижи у нас. Такава те могат да получат от личните лекари, болничните специалисти, гражданските сдружения. Долекуването и палиативната грижа трябва да бъдат осигурени и при домашни условия. Тук болните и техните близки срещат проблем.

Мария Касакова е в последен стадий на рак и без близки около себе си. Последните месеци разчита на приятели в битката за живот, с по-малко болка. След като седмици стои вкъщи след изписването си от Университетска болница, Мария е посъветвана от личния лекар да постъпи в болница за долекуване. Така тя се озовава в Специализираната болница в Бухово. Там тя получава специализирана медицинска грижа, както и изчаква под лекарско наблюдение решението си от ТЕЛК.

Още в първите дни от престоя си в болницата за долекуване Мария Касакова е посетена от служител на Агенцията за социално подпомагане, за да се види какви помощни средства са ѝ нужни.

Лечебните заведения трябва да гарантират пълната пътека на лечението на пациента – от диагнозата до палиативните грижи, когато такива се наложат. Ако не може да гарантира това, Здравната каса няма за сключва договор с болницата. Промените са заложени в Закона за лечебните заведения, каза за "Хоризонт" заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков.

Всички гледни точки по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!