Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите даряват по-често кръв за операции на свои близки, отколкото по време на кампании

| обновено на 11.06.15 в 15:27
Снимка: БГНЕС

Българите даряват по-често кръв за операции на свои близки, отколкото по време на кампании. Броят на кръводарителите у нас все пак расте, за миналата година те са били 170 хиляди души, отчете Националният кръвен център.

От 2000 година насам с 21 хиляди души са се увеличили даряващите кръв у нас, отчете Националният кръвен център. Едва 25 на сто от кръводаряванията са вследствие на кампаниите, а 75 на сто при нужда за близък човек, заяви зам.-здравният министър д-р Адам Персенски:


Едва ли вас трябва да ви убеждавам колко е ниска честотата на кръводаряване в България и колко на нас всички ни се иска тя да бъде поне два пъти по-висока. Това е един информационен проблем, който се надявам с общия усилия, че ще можем да го решим.


Директорът на Кръвния център д-р Николай Андреев и национален консултант по хематология обясни, че хората не знаят кога се дарява кръв:

Лошото е, че тези, които имат контакт с пациентите и близките, не обясняват нищо на пациентите за нуждата от преливане на кръвни съставки в хода на лечението или пък то е съвсем недостатъчно. Дори и сега при мен идват близки на пациентите и ми държат сметка, защо не се дава кръв на техните близки. След като поговоря с тях се оказва, че те въобще не знаят, че до момента се инспирират кръвни съставки за техния близък и че това влиза в хода на лечението, и се отзовават да дарят кръв.

Всеки здрав човек може да дарява кръв жените до 4 пъти, мъжете до 5 пъти годишно на възраст между 18 до 65 години. Кръв не може да даряват приемащите постоянно медикаменти, хронично болните, заразно болните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!