Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес организации искат среща с премиера заради тока

Снимка: БГНЕС

Трите национално представителни организации на бизнеса - Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов във връзка с планираното увеличение на цените на електроенергията от 1-ви юли. Работодателските организации ще поискат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, ако не бъдат предприети мерки за въвеждането на европейски практики при ценообразуването на електроенергията.

Възражението е срещу планираното поскъпване на електроенергията с между 13 и 20 процента за предприятията и с между 4 и 13 на сто за най-големите енергоинтензивни производства. Настояването е в България да се приложат европейските политики и най-добрите практики в сектора "Енергетика" и предупреждението е, че в противен случай ще се настоява за оставките на енергийния министър заради отказа от реформи и на председателя на енергийния регулатор поради решението всички натрупани дисбаланси да бъдат платени от местния бизнес. Решение, взето без да бъде извършена оценка на въздействието върху икономиката от увеличаването на цената на електрическата енергия за стопанско потребление, както е изискването на европейските директиви, се посочва в писмото. Работодателските организации ще сезират и Прокуратурата за извършването на проверки как са подписвани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, правомерни ли са получаваните преференции за ВЕИ-тата и високоефективно ли е производството на когенерациите.

Към премиера работодателите се обръщат, като напомнят негово разпореждане от преди два месеца, по което още няма индикации, че износът на електроенергия ще сподели с всички останали български битови и стопански потребители разходите за преференциалните електропроизводства, централите "Марица-Изток" 1 и 3, ВЕИ-тата и когенерациите. Тези субсидии и днес се плащат само от българския бизнес и от населението.

Позицията на работодателите е изразена и в писмо, изпратено до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и председателите на комисиите по бюджет и финанси, икономическа и социална политика, както и до ръководствата на двата синдиката.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Георги Николов: Увеличението на цената на тока в много от индустриалните оператори ще бъде не с 2, а с около 5%

Ако от 1 юли се вдигнат цените на тока, реалното увеличение в голяма част от индустриалните оператори няма да бъде 2%, както твърдят от правителството, а около 5 на сто. Това каза в предаването "Неделя 150" заместник-председателят на..

публикувано на 14.06.15 в 11:15

Димитър Желев: НЕК продава с 1.8 пъти по-скъпо тока от ТЕЦ "Марица-изток 2" и другите държавни предприятия

Малко над 1 180 000 мегаватчаса е произвела за миналата година държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" за регулирания пазар и между 10 и 12 пъти повече за свободния пазар на електроенергия. Проблемът е, че цената на която продава продукцията си  на регулирания..

публикувано на 14.06.15 в 10:20

Цената на тока изправи КНСБ срещу КНСБ

Токът за бита ще поскъпне средно с 2 процента, а новите цени може да влязат в сила от 1-ви юли. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов се надява това да стане, независимо че може да се наложи така наречената такса "задължение..

публикувано на 12.06.15 в 15:58

Токът за бита поскъпва средно с 2 процента от 1 юли

Токът за бита ще поскъпне средно с 2 процента, а новите цени може да влязат в сила от 1 юли. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов се надява това да стане, независимо че може да се наложи така наречената такса "задължение..

обновено на 12.06.15 в 15:03