Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев нито потвърди, нито отрече за запитване от НАТО за разполагане на военна техника у нас

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев нито потвърди, нито отрече дали има запитване от страна на НАТО за разполагане на военна техника у нас. Пред медиите той призова да се изчака края на срещата на върха на Организацията с военните министри на държавите - членки, след която българският министър на отбраната Николай Ненчев да има конкретна информация.

И в момента има американска военна техника у нас, посочи държавният глава, като обясни, че това е на основание на договорени военни учения. Но за подобна нота от страна на НАТО, той отрече да е чувал.

Президентът изрази надежда да не се изпадне в ситуация, подобна на тази от преди три месеца:

Тогава едно легитимно решение на НАТО, в пълен консенсус, 28 държави - членки, което беше добре обяснено и не беше изненада за никого, доведе до това, че в България започна изграждането на щаб от 40 офицери, от които 20 български, и всичко това благодарение на абсолютно безотговорно и манипулативно политическо говорене, което доведе до това, че в България, се остави впечатлението, че ще се инсталират ракети в Шабла и ще се стреля на изток.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Валентин Радев: Има споразумение, което включва техника на НАТО на наша територия

Заместник-председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ Валентин Радев не намери основания да няма въоръжение на НАТО на наша територия, след като страната ни е член на Алианса и има споразумения, които спазва: Не виждам защо..

публикувано на 24.06.15 в 14:22

БСП иска извънредно заседание на парламентарната комисия по отбраната

От БСП настояват за свикване на извънредно заседание на парламентарната комисия по отбраната, на което да бъдат изслушани министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната Румен Николов заради намеренията за разполагане на наша територия..

публикувано на 24.06.15 в 14:14

Митов: НАТО няма намерение да разполага нападателна техника у нас

Обявените намерения на Съединените щати да разположат военна техника у нас са в рамките на споразуменията от последната среща на върха на НАТО и част от сътрудничеството ни с Вашингтон в сферата на сигурността. Това обясни министърът на външните работи..

публикувано на 24.06.15 в 13:35