Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеите на Холандия

БНР Новини
Музеят на Винсент ван Гог в Амстердам
Снимка: Музеят на Винсент ван Гог

Има една холандска поговорка, която много точно характеризира холандския дух: “Бог създаде земя за всички народи, а холандците си я създадоха сами.” Построени са десетки километри диги и прегради, с помощта на които са отнети от морето обширни територии обработваема земя, а плавателни канали подпомагат развитието на речния транспорт.
Своя най-голям разцвет страната изживява през XVII век, останал като Златния век в историята на Холандия. Тогава се създава се холандската Източно-индийска компания, която координира търговията и превоза на стоки от Югоизточна Азия. Тя е и е първата мултинационална компания в света. По онова време корабите, които са в основата на търговския флот на Европа, са холандски. Създадената малко по-късно Западно-индийска компания не само търгува със Западна Африка и двете Америки, но и оказва огромно влияние върху развитието на град Ню Амстердам, преименуван по-късно в Ню Йорк. Холандия е европейската страна, на която първа се дава правото да търгува с Япония – загадъчната островна държава, изолирана от останалия свят. През 1609 година в Амстердам се създава и банката, която става главната кредитна институция в Европа.
Холандците имат своя немалък принос към световната култура – творбите на холандските художници, като Рембранд, Винсент ван Гог и много други. Холандия е страната на философите Еразъм Ротердамски и Спиноза.
В Амстердам, столицата на Холандия – кралство Нидерландия, има повече от 400 музея и художествени галерии. Там се намира и Музеят на марихуаната и хашиша, който предлага на посетителите разнообразна информация за канабиса и неговата употреба. Както и Музеят на еротиката, където е събрана историята на еротичното изкуство през вековете.
Снимка
За културното наследство на холандците разговаряме с Н. Пр. Том ван Оорсхот (на снимката), извънреден и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в София. Разговора можете да чуете в звуковият файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!