Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пускат електронните табла по спирките от 10 юли (Видео)

До 10 юли ще продължат тестовете на 119-те информационни табла на градския транспорт, инсталирани по спирките в Стара Загора. Това съобщи Милена Шопова, главен експерт в Дирекция “Устойчиво развитие и евроинтеграция” в общината. Все още  тече процес по актуализация на информацията на градските линии, която се предоставя от автобусни и тролейбусни превози.

Устройствата се различават в зависимост от местоположението си в града, обясни експертът. В централната градска част те са с 5-редов LED дисплей, а в периферията с 3-редов и 1-редов. Всички показват една и съща информация - времето до пристигане на всеки автобус или тролей, както и маршрута, по който се движи. За тази цел 90 превозни средства са оборудвани с GPS устройства от фирмата-изпълнител на проекта.

Всяко информационно табло разполага с карта, показваща местоположението на спирката, както и транспортна схема на града. Притежателите на смартфони могат бързо да получат тази информация с едно сканиране на специално поставения QR- код в долния ляв ъгъл на таблата. Същото може да бъде направено и чрез изпращане на SMS към предварително посочен номер. Гражданите ще могат да се възползват и от безплатен безжичен интернет, докато чакат автобуса или тролея, каза още Мирослава Шопова. Тя уточни, че с тази екстра ще разполагат 80 от съоръженията -  3 и 5-редовите табла в централната част на града. 


Въпреки че информационните табла са специално изработени, за да са устойчиви на външни атмосферни и човешки влияния, преди седмица, едно от тях стана обект на вандализъм и бе потрошено. Според Шопова е била приложена изключителна сила и агресия спрямо съоръжението. Тя обясни, че цената на таблата варира от 17 до 40 хил. лв., като в нея са включени изработка, доставка и монтаж. Фирмата-изпълнител има ангажимент в рамките на 7 години да обслужва гаранционно  не само информационните устройства, но и цялата система – Телематика. Предвижда се за сметка на Община Стара Загора да бъдат монтирани и видеокамери на ключови места, които да намалят проявите на вандализъм и рушенето на общинска собственост.  Контролен център


Вече е напълно оборудван и работи новоизграденият контролен център в сградата на Община Стара Загора. По проекта са назначени 6 души, които фирмата-изпълнител е обучила и ще консултира в бъдеще. Те ще следят  и управляват в реално време транспортните линии и маршрути на градския транспорт. 


Информационната система по спирките в града е част от цялостния проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт за град Стара Загора", финансиран по ОП „Регионално развитие" и с обща стойност близо 28 млн. лв. Той включва доставка на 14 тролейбуса, изграждане на велоалеи, заслони и джобове по спирки на обществения транспорт, цялостна реконструкция и модернизация на въздушно-контактната тролейбусна мрежа, доставка на специализиран транспорт за ремонт и поддръжка на мрежата, изграждане на телематика по спирките и др.

До дни пускат информационните табла по спирките в Стара Загора

До 10 юли ще продължат тестовете на 119-те информационни #табла на градския транспорт, инсталирани по спирките в #СтараЗагора. 80 от устройствата ще предлагат и безплатен Wi-Fi интернет.

Posted by Радио Стара Загора / Radio Stara Zagora on Thursday, July 2, 2015

Още от категорията

457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, в област Стара Загора остават 3

457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е десет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 25. Новите лабораторно доказани случаи са 8, като всички са в София...

обновено на 02.04.20 в 17:39

Зърнопроизводители даряват американски респиратор на УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович"

Тракийският съюз на зърнопроизводителите е закупил американски микропроцесорен респиратор, който стопаните ще дарят за нуждите на Клиника по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Това обяви председателят..

публикувано на 02.04.20 в 17:11

Близо 43 000 събраха дарители в община Ямбол

Близо 43 000 лева събраха дарители в кампанията, организирана от община Ямбол за справяне със сложната ситуация свързана с разпространението на COVID-19. Градът продължава да е извън списъка на населените места у нас, засегнати от болестта, общината..

публикувано на 02.04.20 в 16:52

Областните дирекции на институциите към Министерство на земеделието с благотворителна инициатива

Служителите на Областните дирекции на институциите към Министерството на земеделието, храните и горите в Стара Загора се обединиха в благотворителна инициатива за събиране на средства, нужни за диагностика и лечение на пациенти COVID-19. Сумата..

публикувано на 02.04.20 в 16:43

Футболният "Берое" с дарение за ЦСМП и УМБАЛ "Проф. д-р. Стоян Киркович"

Футболният "Берое" подкрепи работата на лекарите от Спешна медицинска помощ и УМБАЛ "Проф.д-р. Стоян Киркович" в Стара Загора. Днес изпълнителният директор на клуба Илко Русев и клубният лекар Николай Борисов от името на "зелено-белите" дариха на..

публикувано на 02.04.20 в 15:56

92 училища в област Стара Загора са въвели изцяло обучението в електронна среда

92 училища от област Стара Загора от общо 125 вече са обхванати изцяло в обучение в електронна среда до края на миналата седмица, съобщи за Радио Стара Загора началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова. "В първата..

публикувано на 02.04.20 в 15:19

Предложения за наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ могат да бъдат правени и онлайн

Във връзка с въведените противоепидемични мерки, Община Стара Загора информира, че предложения за награда „Стара Загора“ за 2020 година могат да бъдат изпращани и по електронен път. Желаещите да се възползват от тази възможност е необходимо да се..

публикувано на 02.04.20 в 14:05

Чети и се снимай!

15 маратон на четенето в Стара Загора започна традиционно на 2-ри април – Международния ден на детската книга, но в условията на извънредно положение това се случва онлайн. Затова новото мото на фестивала е „Чети и се снимай“. Организаторите..

публикувано на 02.04.20 в 13:06

Първи пациент с ковид-19 в Стара Загора пред изписване

Първият пациент, постъпил в старозагорската болница с ковид-19, е пред изписване. На 61-годишния мъж от Казанлък предстои да бъде извършена първа проба за вируса, след 24 часа втора. Ако и двете проби са отрицателни ще бъде дехоспитализиран, съобщи за..

публикувано на 02.04.20 в 09:58

ОД МВР към пенсионерите: Бъдете бдителни и не се предоверявайте

За повишена бдителност апелират от полицията към възрастните хора, на които им предстои на 7 април да получават месечните си пенсии. Телефонни измами от началото на годината в област Стара Загора не са регистрирани, но има засечени измами по схемата..

публикувано на 02.04.20 в 08:46