Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители на мъртвородени бебета очакват три години законодателни промени

Депутатите приеха промени в Закона за гражданската регистрация, но акцентът върху текстовете, засягащи адресната регистрация с цел ограничаване на изборния туризъ, бяха отложени. Други неприети промени засягат и начина на издаване на акт за раждане и акт за смърт на мъртвородените деца

Бояна Петкова, председател на фондация "Макове за Мери", сподели, че този текст е минал незабелязано, но хората, които се интересуват от приемането на тази законодателна промяна, чакат от три години тя да се случи. Текстът дава възможност на родителите, загубили мъртвородено бебе, да го вземат и да го погребат, тоест плодът вече няма да се оформя документно като биологичен отпадък.

Бебетата, за съжаление, се изгарят като "опасни отпадъци", родителите нямат възможност да ги видят, да се сбогуват с тях като с членове на семейството... Така загубата изглежда, един вид, нелегитимна. Това е едно много голямо нещо, но има, за съжаление, още много работа в самите болници, по начина, по който трагедията се третира в здравната ни система. Едно на всеки 125 раждания у нас е, за съжаление, мъртво раждане, бебето почива или в утробата, или по време на раждане. 

Цялото интервю на Надежда Цекулова с Бояна Петкова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!