Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Оставянето на дете под нечий надзор да става законово

Снимка: Мирослав Гетов
Експертът от Агенцията за закрила на детето Татяна Димитрова подчерта, че по закон родителските права не се прехвърлят на никого, родителят не може да упълномощава с каквото и да е и както и да е родителските си права. По повод информацията за пребитото тригодишно дете от двама младежи, които били наети да се грижат за него, Димитрова каза, че в Агенцията не знаят как и по какъв начин двамата са се грижили за детето.

За съжаление, в нашата практика и работата ни по сигнали се натъкваме на такива случаи - икономически емигранти отиват за месец-два на работа в чужбина и оставят детето при баба, дядо. Затова са социалните работници, да ги консултират, да окажат помощ. Специалисти от регионалната дирекция по местоживеене съветват майката какво да направи, в случай че няма на кого да остави детето като например приемно семейство, роднини, но това трябва да става чрез съда, законово.

Отнемането на дете е крайна мярка. В случая с пребитото дете обаче първо ще се окаже помощ на майката от социалните работници. 

Целия разговор с Татяна Димитрова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!