Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски машини блокираха бензиностанциите

Производителите протестират срещу наредбата да закупят нивомери и фискални устройства за горивата си

| обновено на 24.07.15 в 18:30
Снимка: БГНЕС

Над 100 земеделци от Шуменско се събраха с машините си на бензиностанцията край село Царев брод, за да протестират срещу изискването да закупят скъпи нивомери и фискални устройства за горивото, което ползват. Земеделците са решили да направят демонстративно зареждане на бензиностанцията, като по този начин ще се образува опашка, по-дълга от километър

Стотици земеделски производители от различни райони в страната изкараха по пътищата селскостопанските машини, за да ги заредят с гориво от бензиностанции. Протестът им е срещу  последното изменение на наредбата, с която ги задължават да монтират нивомерни и фискални устройства в земеделските стопанства. Демонстрацията предизвика километрични опашки от автомобили и недоволството на шофьорите.

Зърнопроизводители от Добричко излязоха с малогабаритна техника на 15 бензиностанции в областта за демонстративно зареждане с гориво. Две от тях са на възлови места на международния път за Румъния. Над 50 машини образуваха опашка пред бензиностанцията край Генерал Тошево. Демонстративното зареждане е под полицейска охрана. Зърнопроизводителите заявиха, че днешният им протест е само генерална репетиция за това, което ще се случи след 1 септември, ако наредбата за монтиране на нивомерни и фискални устройства не отпадне. 

снимка: Венелина ПоповаОколо 200 машини на земеделски производители се наредиха на южния вход на Стара Загора, за да заредят демонстративно с гориво. Земеделците заявиха, че цената за тях е непосилна. Радослав Христов – заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, заяви, че някой иска да прави пари на гърба на земеделските производители, а не да се бори с контрабандата на гориво. Той добави, че за 2014 година са получени едва 60% от ваучерите за гориво:

Имахме обещание от ГЕРБ преди изборите, че за 2015 година също ще има нотификация за гориво с намалена ставка на акциза за земеделските производители. Финансовият министър каза, че все още търси схемата, по която ще се възстановява за 2015, но не е избистрил в главата си.

Стопаните от Силистренска област се включиха в протеста с  около 200 машини. Те бяха категорични, че действията им ще продължат, ако наредбата не бъде отменена.

Зърнопроизводители от Русенска област също се включиха в националната демонстрация и подредиха тежка земеделска техника на три от главните входно-изходни пътища на Русе - по пътищата към София, Варна и за Силистра в района на Дунав мост. Според председателя на фермерския съюз "Дунавско зърно" Красимир Вълев в областта са регистрирани 429 комбайна и около 2300 трактора. Оказа се, че зареждането от масова бензиностанция е затруднено, тъй като маркучите на бензиновите колонки не са  достатъчно дълги.

В демонстративно зареждане на бензиностанции се включиха и близо 50 земеделски стопани от Попово и Търговище с 30 машини.

Около 70 комбайни и трактори блокираха движението по пътя Пловдив-Карлово в района на село Труд тази сутрин. Километрични опашки от автомобили се образуваха в района още от 9.00 часа. Земеделците раздаваха листовки на шофьорите, с които се извиняват за причиненото неудобство.

Земеделски производители от Ловеч се включиха с 20 машини в протестната акция. Тежката техника зарежда на бензиностанция на изхода на града към Левски. Земеделците ще преминат през Ловеч и ще спрат и на бензиностанция в посока към Троян.

Близо 50 земеделски стопани от Попово и Търговище участват с 30 машини в протеста.

В Бургаска област 40 зърнопроизводители с трактори и комбайни блокираха бензиностанция край Айтос.

Демонстративно зареждане с гориво на селскостопански мошини имаше също в Попово и Видин.


За предаването "Хоризонт до обед" Румяна Ангелова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите, сподели, че зареждането протича с много препятствия, най-вече защото комбайните не могат да влязат да заредят заради размерите си. Тя също беше на протест заедно с около 80 машини край Враца на бензиностанция:

Това, което Министерство на финансите ни кара да направим, е наистина една непосилна тежест, защото обясняват, че на нас ни трябва само едно фискално устройство, един нивомер, но никой не обяснява, че това фискално устройство и този нивомер трябва да отговарят на определени стандарти и да е съвместим с бензиноколонка, с цистерна и в един момент нашите съдове за съхранение трябва да се превърнат в реални бензиностанции. Проблемът е, че Министерство на финансите не успя за шест месеца да докаже и да убеди какъв ще е ефектът от монтирането на тези фискални устройства. Ние не сме убедени, че това ще доведе до нужния ефект за фиска. През всички тези години винаги сме се борили за правила и за законност, добави Ангелова. Тя подчерта, че мерките, които те са предложили, са били законодателни и също с цел да се бори контрабандата по пристанищата и митниците.
Министерството на земеделието няма отношение към протестите на зърнопроизводителите и не е страна в този спор, заяви министър Десислава Танева:
Всеки в една демократична и свободна държава има форми, по които да изрази гражданската си позиция. Това е формата, която е избрала тази организация. Аз не издавам тази наредба, комуникацията и дебатът за за нея беше проведен в Министерство на финансите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Земеделци от цялата страна излизат на протест срещу нивомерите

Земеделски производители от цялата страна ще протестират днес срещу изискването да монтират измервателни уреди във ведомствените бензиностанции. Според финансовото министерство с тази мярка ще бъде ограничена контрабандата на гориво. Земеделците обаче..

публикувано на 24.07.15 в 07:58