Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Панов: Все още не можем да кажем, че неправителственият сектор у нас е независим

| обновено на 04.08.15 в 09:08

Българският неправителствен сектор се намира в първата половина на таблицата. Това, което не е добре, е, че се намира след повечето други страни-членки на ЕС. След нас са само Румъния и Словения. Оценката ни нарежда в категорията "Развиваща се устойчивост". Все още не сме достигнали до нивото, в което можем да кажем, че неправителственият сектор е стабилен и независим в дългосрочен план.

Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" директорът на Българския център за нестопанско право Любен Панов по повод традиционното изследване на Индекса за устойчивост на неправителствените организации за 2014 година за България:

В последните 3 години няма никакво развитие у нас. Единствената промяна в нашето развитие е сривът на Унгария, които ние успяхме да изпреварим. Имаме шанса да променим нашето състояние, защото се обсъждат промените в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които ще повлияят върви 3 от компонентите.

Индексът за устойчивост на неправителствените организации проследява развитието на гражданския сектор. Той съществува от 1997 година и се прилага в 29 държави от Централна и Източна Европа, както и Евразия. Основните елементи, които се измерват чрез него, са правната среда, организационен капацитет, финансова устойчивост, застъпничество, предоставянето на услуги, инфраструктурата и общественият престиж.

Методологията на индекса за устойчивост е разработена от Американската агенция за международно развитие. Българският център за нестопанско право е партньор при разработването на Индекса за България.

Интервюто на Борислава Борисова с Любен Панов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!