Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова: Гражданското общество у нас може да е политически фактор

Снимка: БГНЕС

Гражданският сектор в България остава "нестабилен" според оценката от съвместно изследване на Центъра за нестопанско право и Американската агенция за международно развитие. Страната ни се нарежда на осмо място в проучването за Централна и Източна Европа, въпреки това е отчетена обезпокояваща липса на развитие. За последните три години оценката остава непроменена посочи Любен Панов от Центъра за нестопанско право:
Общият индекс за България за 2014 година е 3.3 и сме все още в категорията "Развиваща се устойчивост". Най-добрият ни показател от седемте показателя, които оценява индексът, е "Правна среда". Тя обаче в последните четири години се е влошила с три десети, а най-слабите ни оценки са във "Финансова устойчивост" и "Организационен капацитет". Имаме шанс да подобрим още тази година нашето представяне.

Според вицепремиера Румяна Бъчварова гражданското общество у нас може да е политически фактор, както през 2013 година. Тя обаче смята, че присъствието на гражданския сектор трябва да е по-ефективно и по-полезно, затова препоръча на неправителствените организации: 
Първата и най-важна задача е наистина да преосмислим отношенията между управлението, нестопанските организации и обществото и гражданите и да търсим тези форми на диалог, които в крайна сметка ще доведат до конкретен резултат, който да бъде от полза за тези три страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Л. Панов: Все още не можем да кажем, че неправителственият сектор у нас е независим

Българският неправителствен сектор се намира в първата половина на таблицата. Това, което не е добре, е, че се намира след повечето други страни-членки на ЕС. След нас са само Румъния и Словения. Оценката ни нарежда в категорията "Развиваща се..

обновено на 04.08.15 в 09:08