Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С редица проблеми се сблъскват оредяващото население на село Божевци

Жителите на село Божевци, независимо от своя етнос и възраст, се сблъскват с редица проблеми като безработицата и оцеляването чрез версии, както и други битови, социални и културни неволи. Село Божевци се намира в пределите на община Сливен на около 50 километра от града в северните склонове на Стара планина. Населението му наброява на около 270 души – предимно българи, но има и малко представители на турския етнос.

За оредяващото население допринася не само липсата на работа и оцеляването на версия от магазина, но и липсата на училище и на детска градина, които са закрити. Сградата на детското заведение е пред разруха, но тази на учебното може да бъде използвана като място за подредбата на етнографска сбирка.

Ангелина Иванова, секретар на читалище "Просвета 1946", пояснява, че подобна експозиция е добър вариант като туристическа примамка за Боженци. Хората от селото също са отворени за съдействие, но от община Сливен отказват да дадат на читалището да стопанисва сградата по законови съображения.

Друг проблем за жителите на село Боженци е известието от началото на юли, че ще намалеят и обществените автобуси от и за град Сливен, както и кражбата на колчетата и синджирите на паметната плоча – гордост за селото, на която са изписани имената на загиналите от четата на Хаджи Димитър, споделя секретарят в кметското наместничество Диана Драганова.

Подробности чуйте в репортажа на Румен Стоичков в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!