Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500 хиляди лева са инвестирани в обновяване на АГ болница "Света София"

| обновено на 11.08.15 в 16:39

В Първа АГ болница "Света София" работят обновени отделения по анестезиология, интензивно лечение и операционни зали. За тях Столичната община е отделила половин милион лева. До края на октомври ще бъдат ремонтирани още отделения, каза директорът на болницата д-р Иван Костов.
Предстои да се ремонтира цялото стълбище на болницата с отделението по рискова бременност. Предстои ремонт много сериозен на отделението по микропедиатрия или неонатология, там ще бъде подменена и инсталацията, която е за снабдяване с кислород. Можем да се похвалим с нова апаратура, която закупихме, това са нови ултразвуци, анестезиологични апарати, имаме доста дарения, реанимационни модерни маси за новородените бебета.

400 хиляди лева ще бъдат отпуснати от столичния приватизационен фонд за ремонт в още болници, каза Дончо Барбалов, заместник-кмет по финансите: 
Много от нещата, които се закупуват, всъщност са средства на болниците. Не случайно всяка година общината е разрешавала болниците да задържат дивидентите и печалбата изцяло отива за инвестиране в болниците, така че правим всичко възможно да подпомагаме за подобряване на материалната база и обслужването на гражданите.

8 милиона лева отделя Столичната община за лечение на хора без здравни осигуровки в общинските болници, каза д-р Антоанета Пейчева, заместник-кмет по здравеопазването:
Покриваме всичко, което болницата отчете като социално слаби пациенти, както и такива с прекъснати здравноосигурителни права.

Кметът на София поясни, че до края на октомври в Първа АГ болница "Света София" ще бъде извършен ремонт на отделението по патология по бременност, на неонатологията, както и подмяна на централните стълбища.

Тази година общинските инвестиции тук са около 420 000 лева, а в същото време продължават и работите. Ще помогнем и на неонатологичното отделение и така, докато се направи една цялостна болница. Видяхте новия вход и асфалтираните участъци, които бяха изровени дупки.

Почти изцяло са обновени ІІ-ра САГБАЛ “Шейново” и СБАЛАГ "Майчин дом”, но най-тежкият проблем, който предстои, е с ремонта в Пета МБАЛ - София, коментира Йорданка Фандъкова:

Скоро бяхме и в Шейново – там инвестицията стигна вече близо 700 000 лева с изцяло нови и модерни родилни зали. Единственият проблем, ако говорим за финанси, все още остава Пета градска болница. Там наследените дългове са много сериозни, а болницата е огромна и все още не успява да навакса достатъчно, за да може да преодолява тези трудности

Фандъкова обясни, че сливания на общински болници не се предвиждат на този етап и подчерта, че е важно те да работят координирано и добре заедно.

Подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!