Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съществува ли връзка между силното обоняние и затлъстяването?

Снимка: Архив

Учени от Университета в Портсмут твърдят, че има връзка между силното обоняние и затлъстяването. Според тях именно по-добрата способност на някои хора да улавят различни миризми е виновна за наднорменото им тегло.

За да докажат своята теория, британските учени провели задълбочено проучване сред 40 доброволци на възраст от 18 до 65 години. Всичките доброволци били с наднормено тегло.

Те трябвало да оценят няколко десетки видове храни по миризмата им. Изследването показало още, че хората с нарушен метаболизъм и наднормено тегло имат по-засилено обоняние.

Експертите успели да докажат и че хората с по-остро обоняние изпитват много по-голяма нужда от храна, което и допринася за натрупването на излишните им килограми.

Според учените този глад е на психологическа основа, тъй като изследването е установило, че организмът на участниците в проучването не се е нуждаел от допълнително количество храна.

Това е първото проучване, което разкрива връзката между усета за миризми и килограмите. Експертите вече знаят, че част от мозъка, която обработва информация за миризма, също е свързана и с хранителните центрове в мозъка. Статистиката сочи, че една четвърт от възрастните във Великобритания са с наднормено тегло. Лекарите се опасяват, че случаите ще се увеличават и в бъдеще, тъй като все повече хора продължават да проявяват склонност към затлъстяване, а възрастовата граница се снижава с всяка изминала година. А това според експертите се дължи на факта, че в ежедневието си британците поглъщат огромно количество храна, като в същото време правят твърде малко физически упражнения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!