Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС: Ограничават достъпа на пациентите до изследвания!

| обновено на 19.08.15 в 11:08

Създават се предпоставки пациенти да бъдат пренасочвани към болници за извършване на елементарни лабораторни изследвания и то на цена, която може да бъде петкратно по – висока, ако това се извърши в доболничната помощ. Ако това е далновидна политика, здраве му кажи! 

Това коментира пред Радио Пловдив председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев  по повод решението на Надзорния съвет на НЗОК 4,5 млн. лева за медико-диагностична дейност в извънболничната помощ да бъдат прехвърлени за болнична помощ.

Отново проблемът ще бъде прехвърлен в кабинетите на общопрактикуващите лекари и той ще рефлектира върху отношенията лекар – пациент! – предупреди д-р Грозев. Той е категоричен, че решението на Здравната каса нарушава Националния рамков договор и създава напрежение в здравния сектор, който и без това не е спокоен.

Не сме сигурни до каква степен е верен анализът, че тези 4,5 милиона лева ще бъдат икономисани и затова се прехвърлят в болничната помощ – заяви д-р Грозев.

БЛС ще търси среща с Надзорния съвет на НЗОК и нейното ръководство за среща, на която да бъде обсъдено прехвърлянето на толкова средства от доболничната в болничната помощ – съобщи д-р Венцислав Грозев. Той припомни, че в момента на лекарите се налагат санкции за надхвърлени регулативни стандарти – това са техните регулаторни лимити за лабораторни изследвания и за образна диагностика. Лекарите предупреждават, че ще възникнат проблеми заради ограничен достъп на пациенти до ехографски, ренгенови и лабораторни изследвания в доболничната помощ.

Около 200 – 220 милиона лева ще достигне дефицитът на НЗОК до края на годината – прогнозира председателят на Българския лекарски съюз. Това означава рекорден месечен дефицит от близо 22 милиона лева – посочи д-р Венцислав Грозев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!