Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Ананиева: На световното ни трябват 5 минути концентрация

Ина Ананиева: На световното ни трябват 5 минути концентрация
Снимка: БФХГ

Домакин на шампионата на планетата е Щутгарт, а надпреварата е изключително важна, тя е квалификация за Олимпийските игри в Рио де Жанейро догодина. Битката за квотите ще е ожесточена, защото местата за Бразилия са ограничени – 26 ще са те при  индивидуални гимнастички и 14 са при ансамблите.

През ситото на квалификацията в Германия ще преминат 300 състезателки от 59 нации, сред които и представителки на Венецуела, Саудитска Арабия, Мароко, Малайзия, Еквадор, Кабо Верде и Египет.

При индивидуалистките безспорните фаворитки за медалите са рускините  Яна Кудрявцева, Маргарита Мамун и Александра Солдатова. Конкуренцията  от Беларус е в лицето на  Мелитина Станюта и Катерина Халкина. Представителката на Украйна  Ганна Ризатдинова също не е за подценяване. В състезателния списък са още Марина Дурунда (Азербайджан), Нета Ривкин и Виктория Филановски (Израел), Варвара Филиу (Гърция), Йон Дже Сон (Корея), Елизавета Назаренкова (Узбекистан), Каролина Родригес (Испания), Самоле Пажава (Грузия) и Ксеня Мустафаева(Франция). За място в многобоя, за квотите и медалите ще се борят и нашите Невяна Владинова и Мария Матева, като в отборната надпревара те ще бъдат подкрепени и от Сара Стайкова€ Българките вече са в Щутгарт, където започнаха тренировки.

Снимка

При ансамблите конкуренция на световните ни шампионки за златото и за квотите ще са петорките на Русия, Италия, Беларус, Украйна, Испания, Израел и Южна Корея. Момичетата бяха на подготовка на Спортпалас. Летят за световното на 9 септември.

Ансамбълът ни без медал на Игрите в Баку

Световното в Щутгарт е първият етап от квалификацията за Олимпиадата догодина. От този шампионат за Рио ще се класират 10 ансамбъла и 15 индивидуални състезателки. По регламент от страна може да участват най-много две гимнастички.  Ако Невяна и Мария попаднат в топ 15 на многобоя, това ще гарантира на България две места на Олимпиадата . Квотите не са поименни.

Със сигурност ансамблите в топ 8 ще намерят място на Игрите, като две квоти ще бъдат дадени допълнително. Желанието на Международната федерация по гимнастика е в Бразилия да има ансамбли от поне 3 континента. Това означава, че ако в първите 10 при ансамблите на Световното има само отбори от Европа, първите 8 ще се класират, а другите две места ще са за най-добре представилите се отбори от Африка, Северна и Южна Америка, Азия и Океания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!