Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В началото на декември към онкологичната болница в София ще заработи нов лъчетерапевтичен комплекс

Снимка: БГНЕС

В началото на декември към столичната онкологична болница ще заработи изцяло нов лъчетерапветичен комплекс. Новата клиника по лъчетерапия се стори по европейска програма на стойност 24 милиона лева.

Модерната апаратура ще съкрати листата на чакащи пациенти с онкологични заболявания. С 30-40 на сто по-бързо ще преминават болните, заяви за "Хоризонт" проф. Веселина Първанова, началник на клиниката по лъчелечение.

Проверка как напредва разширяването на комплекса направиха премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Петър Москов.

В Клиниката по лъчелечение ще работят два линейни ускорителя, магнитен резонанс и компютърен томограф. Със старите апарати годишно през онкологията в столицата преминават 3000 пациенти.

С новите апарати тези пациенти ще преминат за два месеца, а листата на чакащи ще бъде минимална, обясни здравният министър Петър Москов:

В началото на декември първият пациент ще може да влезе тук и да получи своето лечение. Някъде към месец март следващата година листата на чакащите, която е за след месеци тук, ще бъде ликвидирана и ще може моментната потребност на пациентите да бъде задоволявана веднага, когато има нужда от това.

Проф. Веселина Първанова обясни, че приносът ще бъде и за болните, и за лекарите:

Ще бъде оптимизиран процесът. Тези двата ускорители са с висока мощност и ще се намали времето за облъчване на болните.

Бързината на облъчването с новите апарати ще даде възможност да се приложи техника, при която за кратко време се прилага мощно лъчелечение на болния орган, така че да не бъдат засегнати съседните органи, обясни проф. Първанова.

Трети апарат ще се използва за хематологично болни и ще бъде полезен най-вече при децата, при които се облъчва главата и гръбначния стълб, обясни още проф. Първанова. Ако досега лъчелечението със старите апарати е траело 30 -40 минути и то в неудобна поза, сега лъчетерапията ще протича по-бързо и не така мъчително, а грешките ще бъдат сведени до минимум.

Премиерът Бойко Борисов приветства новото лечение:

Към декември месец ще сме готови в много болници в страната с най-модерното, най-доброто и най-скъпото лечение, което го няма никъде.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!