Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петгодишните деца водят заседнал живот, сочи проучване

Снимка: Архив

Европейско проучване на навиците на петгодишните деца показва, че те имат заседнал начин на живот, а престоят им на едно място достига до осем часа и 15 минути на ден.

България е на предно място в тази класация, съобщи във Варна проф. Грийт Кардон. Тя е преподавател в университета в Гент, Белгия и работи в сферата на превенцията на заседналото поведение и затлъстяването при младите хора. Проф.Кардон си сътрудничи със специалисти от Медицинския университет в морската столица по проекти, свързани с проблема с наднорменото тегло при децата.

Проучване във Варна показва, че всяко пето дете е с наднормено тегло, информира проф. Виолета Йотова, началник на катедрата по педиатрия в Медицинския университет в града. Това са 19,7% от децата в предучилищна възраст, в Белгия този процент е 12 на сто.

Проф. Йотова допълни, че в България затлъстяването засяга особено децата от заможни семейства, докато в Белгия този проблем е характерен за по-бедните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Съществува ли връзка между силното обоняние и затлъстяването?

Учени от Университета в Портсмут твърдят, че има връзка между силното обоняние и затлъстяването. Според тях именно по-добрата способност на някои хора да улавят различни миризми е виновна за наднорменото им тегло. За да докажат своята теория,..

публикувано на 18.08.15 в 15:25

Храната ни днес и битката срещу затлъстяването

Отново е лято – сезонът на почивките и оскъдното облекло на плажа. Подготовката за този дълго чакан сезон свързваме с опитите за сваляне на килограми и диети за отслабване. Топлите месеци са най-подходящото   време за хората с наднорменото тегло, защото..

публикувано на 14.07.15 в 13:25

Освен затлъстяването, децата ни страдат и от поднормено тегло, според проучване на БАН

Как се развива еволюцията и различни ли са сегашните деца от децата отпреди десетилетия изследват учени от Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН. От 1980 година досега подрастващите не са изследвани за растежа и..

публикувано на 10.07.15 в 17:14