Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цв. Цачев: България трябва да интегрира имигрантите там, където липсва работна ръка

Снимка: "Капитал"

България трябва да интегрира имигрантите в професии, където липсва  работна ръка, за да не тежи бежанската вълна на икономиката, коментира за предаването "12+3" на програма "Хоризонт", анализаторът Цветовлав Цачев:

Това са хора, които търсят някъде да живеят, а те могат да ни предложат и работна ръка в професии, за които в момента има дефицит, например лекарските. При нас това е сектор с дефицит на работната ръка, което тепърва ще се засилва, тоест България трябва да положи усилия да образова тези хора и да ги насочи в дейности, към които, примерно, няма интерес да се работи, за които те биха проявили такова желание да се развият, само защото те нямат друга алтернатива.

В усилията за приобщаване на квалифицираните специалисти страната ни трябва да води активна политика, защото е изправена пред конкуренцията на развитите европейски държави и пред риска у нас да останат единствено хората без алтернатива. Интеграцията сред образованието и изучаването на езика е единственият шанс да поемем хуманно този поток, за да получат бежанците добър старт в икономиката ни, коментира още Цачев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!