Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ искат среща с председателя на ЦИК с предложение относно местните избори

Целта на АБВ е да предложат начин за регистрация и теглене на жребий за регистрация на партиите за изборите

АБВ се е регистрирала успешно за информационно-разяснителната кампания за референдума в ЦИК – това стана ясно на днешната пресконференция на партията, както и нейното искане за среща с председателя на ЦИК. Целта на АБВ е да предложат начин за регистрация и теглене на жребий за регистрация на партиите за изборите.

Всяка една общинска избирателна комисия може и трябва да тегли жребий за реда на партиите в бюлетина, което според Румен Петков е слабост на Изборния кодекс. Според него, при определен прочит партиите ще имат различни номера на териториите на общините:

Всяка една политическа партия на територията на една област с 10 общини може да участва с 10 номер на бюлетината – сами разбирате, че това е затруднение и за избирателите, и за хората, които ще участват от гледна точка на тяхната предварителна ориентация съгласно политическите им симпатии, и за самите агитатори.

Петков поясни, че е консултирал намеренията на АБВ с повечето политически сили, които също са убедени, че едно такова решение ще бъде полезно на първо място за гражданите.

43 номинации за кмет ще допълват останалите на АБВ и така общата бройка нараства до 192-ма кандидати за кметове на общини. Партията ще подкрепи и кандидатурите на Минчо Казанджиев в Ловеч и на Донка Михайлова в община Троян на изборите, поясни още Румен Петков:

Постигнахме договореност за подписване на коалиционни споразумения на двете общини и АБВ ще подкрепи кандидатурите на Минчо Казанджиев в Ловеч и на Донка Михайлова в община Троян – това е сериозен резултат от гледна точка на стремежа на кандидатите за кметове. Мисля, че е добро решение като цяло за левицата на територията на двете общини.

АБВ изпращат и писмо до премиера, както и до политическите партии, по въпросите за подкрепа на антикорупционното законодателство. Петков подчерта, че е необходимо всички да се запознаят с доклада на Сметната палата, в който са изразени 14 проблема на предложеното законодателство за борба с корупцията.

Подробности чуйте в репортажа на Добромир Видев в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!