Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Грозев: Не очаквам да има закрити болници с новия закон

д-р Венцислав Грозев
Снимка: БГНЕС


Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев не очаква да се стигне до закриване на болници заради новите промени в Закона за лечебните заведения. С тях  директорите на регионалните здравни каси ще преценяват с кои лечебени заведения да сключват договор в области, където броят на болничните легла надвишва потребностите: 

Лично аз не вярвам, че ще закрият болници. Да, може би ще се наложи известно преструктуриране в болнична помощ, но да се закрият лечебни заведения за болнична помощ, не вярвам да се стигне.

Според Грозев законовине уледби  позволяват сливанията на болници, но не ги правят задължителни:

Те могат да осъществят сливания и вливания при взаимен интерес относно комплексността на лечението, там също в закона за лечебните заведения и текста в него придоби един значително по-мек вариант според нуждите, обусловени от областната здравна карта, преценени пред комисията по изработването на здравната карта.

Грозев допълни, че по цял свят се работи с подобни понятия, а БЛС ще има представители в комисиите, изработващи здравните карти на съответните области.  

Клиничните пътеки, до голяма степен, изживяха своя живот. Би трябвало да се мисли за комплексността или за т. нар. "диагностично свързани групи" или някаква друга форма на диагностично-лечебен процес, която да гарантира по-високо качество и по-добри резултати. Тези хора трябва да бъдат мотивирани достатъчно добре, за да могат да не мислят за нищо друго, освен за резултатите от своята работа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!