Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заводът за отпадъци в София вече работи

След три години столичани ще се топлят от боклука

| обновено на 14.09.15 в 12:14
Снимка: spto.bg

Официално заработи заводът за преработка на отпадъци в София. В петък обектът получи разрешение с акт 16 от държавния строителен контрол.  Според кмета Йорданка Фандъкова, работата му няма да доведе до повишаване на такса смет за гражданите

Заводът  вече е в действие след 8-годишна  дълга и неблагоприятна история, вследствие на политически противоречия и липсата на отпускането на държавни гаранции при правителството на Сергей Станишев.  Затова премиерът Бойко Борисов подчерта.

Никога да не допускаме чрез политиката и личните амбиции на лидери на партии да се подлага на изпитание здраето, финансите, ако щете, на цял град, защото това предприятие е 100% общинско, няма мечки, вълци, лисици! Знаете как заварих София. Приемете, че всички са оказали своя принос. Затова благодаря на моя приятел Станишев за мачовете, които ми остави, защото той ни амбицира да направим най-доброто нещо, което е правено на Балканите, а мисля, че в Европа, в Берн има по добър завод само.

Кметът Йорданка Фандъкова гарантира, че такса смет за столичани няма да бъде повишена.

Инвестицията е огромна, но инвестицията беше направена с над 84% безвъзмездно финансиране, което позволи да се направят разчетите и разходите така, че да не се налага пускането на Завода да повлияе на такса „Битови отпадъци“.

Заместник-председателят на европейската комисия Кристалина Георгиева съобщи, че България е постигнала рекордно ниво на усвояване на евросредствата и очаква прекратяване за наказателната процедура.

Ще открия завода и ще закрия наказателната процедура срещу страната ни, която се влачеше толкова много години.  Третият етап, мога да обявя, от новата програма ще бъде за 270 милиона лева от Европа, за да можем да си използваме боклука да топлим нашите жилища, да топлим хората на по ниска цена.

Системата ще гарантира над 50 на сто рециклиране на отпадъците и ще произвежда и специално гориво, а Общината ще кандидатства за европейски средства за изграждане на инсталация, чрез която с него да бъде заменен част от ползвания от "Топлофикация" природен газ, допълни Фандъкова.

Проектът за завода за преработка на софийския боклук е най-големият по ОП "Околна среда". Неговият първи етап беше завършен през 2013 година, когато заработи депото  на гара Яна. От началото на 2014 година функционират и инсталациите за преработка на биологични отпадъци, от които се произвежда електричество и компост. Според кмета Фандъкова, заводът е голям успех за столичната община, най-специалният проект за нея, защото е ключов за града и е най-голямата инвестиция от 25 години насам с публични средства.  Проектът цели и намаляване на общото количество депонирани отпадъци с 52 % в сравнение с количеството за 2008 година, 57% процента рециклиране и повторно оползотворяване, намаляване на депонираните биоразградими  отпадъци до 75-80 килограма, както и производство на 5 460 мегаватчаса годишно енергия, от която 4 560 мегаватчаса ще бъде продавана.

Заводът включва сградата за производство на крайния продукт, сграда за сушене, за компост, за сепариране, приемните помещения, сграда за преработка на отпадъците. Всички те бяха разгледани от официалните лица, сред които бяха и вицепремиерът Томислав Дончев, министри, депутати, посланици и представители  на европейските институции, общински съветници.

Репортажа чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!