Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата комисия на НС разгледа правилата за избор на ново ръководство на КЗК

Снимка: cpc.bg

Всеки кандидат за председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да попълва декларация за принадлежност или не към Държавна сигурност или разузнавателните служби. Това предложи депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров при разглеждането на процедурата и правилата за избор на ново ръководство на държавния регулатор от икономическата комисия на парламента. Мартин Димитров обоснова необходимостта от смяната на ръководството с безрезултатната работа на Комисията.

Юни месец Върховният административен съд, например, беше отменил всички решения на КЗК в областта на конкуренцията и 40 процента от решенията на КЗК в областта на обществените поръчки, което е недобра атестация според мен, каза Мартин Димитров.

Жельо Бойчев от БСП допълни примерите с последния секторен анализ - на пазара на горивата, който стана и причина да се заговори за смяната на ръководството на Комисията най-напред от премиера Бойко Борисов.

Аз се надявам в самия разговор при подбора на кандидатите да направим и малко по-съдържателен разговор за самата дейност на Комисията, тъй като някакси концентрираме нейното внимание само когато избираме състава й. Народното събрание се оказва, че дори не дебатира и по годишните доклади на Комисията за защита на конкуренцията, а по същество те формират икономическата среда в България, правят се едни сравнителни анализи, които се оказва, че по никакъв начин не водят до никаква промяна нито в нормативната, законодателната и въобще среда в България. Именно за това са горивата, виждате, в дадени случаи лъжем българите, лъжем избирателя, че някой нещо работи в такъв тип важни сектори, обясни Жельо Бойчев.

Очаква се процедурата да влезе в парламента следващата седмица, след което има срок от още една седмица за набиране на кандидатури.

Председателят на Икономическата комисия Петър Кънев обаче изрази съмнение, че решението ще мине преди местните избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

М. Димитров: Тази КЗК никога няма да е ефективна по темата за горивата, затова ще има нова комисия

Дизелът в България миналата седмица беше вторият най-скъп в Европейския съюз (ЕС), без данъците. Това е проблем не просто за нас като битови потребители, а за цялата икономика, защото дизелът е в основата на транспорта. Това пречи и на..

публикувано на 07.09.15 в 09:24

М. Димитров: Адмирирам категорично решението за нов състав на КЗК

Важно е в новия състав да бъдат хора, които да покажат конкретни резултати, включително и по-сериозни въпроси. Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“ депутатът Мартин Димитров от Реформаторския блок по повод правилата, които ще..

публикувано на 16.09.15 в 08:10

До петък КЗК изпраща на премиера информация от проверката за картел на пазара на горива

Проверка за картел поиска премиерът Бойко Борисов от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като припомни, че още в края на юни е препоръчал да бъде направен секторен анализ на цените на бензина и дизела. Комисията е събрала..

публикувано на 20.08.15 в 08:41