Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмисля се ускоряване на процедурите за даване на българско гражданство

Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Христо Иванов заяви пред парламентарната комисия за българите в чужбина, че се обмисля ускоряване на процедурите за даване на българско гражданство чрез промяна в законодателството.

Идеята на екипа на правосъдния министър е да се използва модела, прилаган при някои западноевропейски държави. За разлика от България, там не се изисква доказване на произход по документи, а гражданството се дава след изпит по езика на съответната страна и по нейната история. В момента процедурата по произнасяне на гражданство отнема средно 18 месеца. 4 месеца е проверката на кандидат-българите от МВР, а около една година те са проверявани от ДАНС. 

Смятаме, че радикалното ускоряване на процедурата ще върви чрез една промяна в нейната философия, т.е. вместо да се търси установяване на документална, на историческа принадлежност и произход към българско гражданство, да се премине към една логика, в която лицето да заявява такава принадлежност и ако отговаря на определен тип характеристики, може да положи изпит по български, покаже познания по определен тип въпроси, които показват привързаност към българската нация, тогава да му се дава българско гражданство, обясни министърът на правосъдието Христо Иванов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

116 222 чужденци са получили българско гражданство през последните 14 години

За общо 116 222 чужденци са издадени укази за придобиване на българско гражданство в периода 2001 г. – май месец 2015 г. Това показва справка на Министерство на правосъдието. 113 647 души са получили българско гражданство на основание "произход", а 2..

публикувано на 11.06.15 в 09:35

Хиляди очакват българско гражданство по произход

Около 15 000 заявления за получаване на българско гражданство отлежават от 2013 г. досега заради липса на необходимите документи. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Петко Петков, който беше изслушан в парламентарната комисия за българите в..

публикувано на 15.05.15 в 11:40

Маргарита Попова: Нужно е по-голямо внимание при предоставянето на българско гражданство

За по-голямо внимание при предоставянето на българско гражданство и статут на постоянно пребиваващи у нас, се обяви вицепрезидентът Маргарита Попова . Пред журналисти в Русе тя уточни, че това се налага заради очакваната засилена бежанска вълна към страната..

публикувано на 25.03.15 в 20:15