Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Днес отбелязваме деня на Стара Загора


Редица концерти, спортни и културни събития, празнични веселия и лунапарк за най-малките включва програмата на Община Стара Загора за честването на празника на града– 5 октомври.
В нея има още научна конференция „100 години от включването на България в Първата световна война", клавирен концерт на проф. Ромео Смилков, улица на занаятите, откриване на нов библиотечен филиал на библиотека „Родина", общоградски лекоатлетически крос, и др. Празничният концерт на Държавна опера - Стара Загора „Настроение с Гершуин"е на 04.10.2015 г. от 19.00 ч. на Античния форум. От 1 до 11 октомври в южната част на новия парк е организиран лунапарк с атракциони за най-малките, а от 2 октомври в парк „Пети октомври“ ще се изявят местни и гостуващи популярни рок и поп-банди в Бирфест, който ще продължи до 11 октомври. В самия празничен ден 5 октомври, /понеделник/,от 9.00 ч. в катедрален храм „Свети Димитър" ще се състои тържествена Света литургия, а от 10.00 ч. на площада пред общината ще започне военен ритуал за издигане на националното знаме. Химнът на Република България за първи път ще бъде изпълнен акапелно от гост-солиста Александър Крунев.
Зад пилоните на знамената ще застанат Петра Мечева – новият носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора" и номинираните за наградата – Снежана Дескова и Пенка Павлова. На трибуната при гостите ще бъдат и делегации от побратимените градове Крушевац, Самара и Новгород. Празничното шествие с участието на представителите на областната и общинската администрация, Тракийския университет, културни институти и учебни заведения в града ще тръгне по централния булевард в 10,30 ч.
Час по-късно на площада пред общината ще започне концерт на Фестивален военен оркестър  с представители на военните оркестри от Велико Търново и Стара Загора. Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон' 2015" се открива от 18.00 ч. в изложбена зала „Байер".
Кулминацията на празничната програма е големият концерт на „Комиците" под наслов „Аз обичам Стара Загора!", който ще започне в 18,30 ч. В него участват, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Петьо Петков, Влади Ампов – Графа, Михаела Филева, Вензи и Били Хлапето. Празничният ден ще завърши с ефектни илюминации и фойeрверки.

Още от категорията

Линейка пред МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен.

Търсят причината за смъртта на момиче, починало в болница в Сливен

Момиче на 15 години е починало в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен след няколкодневно лечение в детско отделение. Това съобщиха родителите на детето, които днес очакваха да им бъдат оповестени причините за смъртта. Днес в болницата заседава лекарска..

публикувано на 21.06.21 в 17:03
Строителство скейт парк, Стара Загора

Защо се бави строителството на скейтпарка, питат отново съветници в Стара Загора

Общинските съветници от БСП Валентина Бонева и Климент Пенчев внасят поредно питане до кмета на Община Стара Загора, за изграждането на скейтплощадката в парк „Артилерийски“ в областния град. Двамата са направили инспекция на обекта, чието..

публикувано на 21.06.21 в 16:48

Няма опасност от преливане на язовири и реки в област Стара Загора

Без опасност от преливане на язовири и водни обекти в Старозагорско . Въпреки обилните дъждове, паднали над страната през последните две седмици, от областна управа увериха, че обстановката с водните обекти в региона остава нормална. За разлика от..

публикувано на 21.06.21 в 16:45

Стартират безплатни правни консултации за хора от уязвимите социални групи

Заместник-министрите на правосъдието Мария Павлова и  Иван Демерджиев, председателят на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Наталия Илиева и представител на Омбудсмана на България Диана Ковачева ще се срещнат с хора от уязвими социални..

публикувано на 21.06.21 в 16:42

Специалисти от АГ болница "Майчин дом" с прегледи в Димитровград

Кметът на община Димитровград Иво Димов подписа днес Договор за сътрудничество и съвместна дейност в областта на здравеопазването, чрез извършване прегледи за майчино и детско здраве и за онкологичен скрининг със Специализирана болница за активно..

публикувано на 21.06.21 в 16:36
Град Стара Загора

Готвят облекчения за родителите на деца в предучилищната степен в Стара Загора

Освобождаване на родителите на шест годишните деца от заплащането на такса в детска градина и облекчение с 20% при пет годишните. Тези промени предлага общинска администрация в Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на..

публикувано на 21.06.21 в 16:24

Изградиха видеонаблюдение в новозагорското село Коньово

Започва монтажът на камери за видеонаблюдение, в изпълнение на проект на Община Нова Загора и ДФ „Земеделие“, чрез Сдружение „МИГ – Нова Загора“.   Коньово е първото от 32-те села на територията на общината, в които ще бъдат поставени общо 164 камери. Във..

публикувано на 21.06.21 в 16:02

АПИ: Ремонтът на АМ "Тракия" край Стара Загора се очаква да завърши в средата на юли

Ремонтът на отсечката от близо 23 км от автомагистрала „Тракия“ между пътните възли „Чирпан-изток“ и „Стара Загора“ се очаква да завърши в средата на юли т. г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". По-рано днес стана ясно, че..

публикувано на 21.06.21 в 15:54
Сн.: Превантивно-информационен център по зависимости - Стара Загора

Старозагорски ученици се срещнаха с екип на отдел "Митници"

Близо 300 ученици от 14 старозагорски училища се включиха в среща за превенцията на наркотични вещества, организирана от Превантивно-информационния център по зависимости към Община Стара Загора и от екип на отдел „Борба с наркотрафика“ на..

публикувано на 21.06.21 в 15:36

Над 60 точки влизат в дневния ред на юнското заседание на Общински съвет Стара Загора

Над 60 предложения съдържа дневният ред юнското заседание на Общински съвет Стара Загора, което ще се проведе на 24 юни от 9,00 часа в зала „П.Р.Славейков", обясни председателят на местния парламент Мария Динева. По време на него на второ четене ще..

публикувано на 21.06.21 в 15:26