Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" предложението на здравния министър в болниците да се влиза с пръстов отпечатък

Снимка: БГНЕС
Адвокатите Николай Хаджигенов и Михаил Екимджиев и бившият здравен министър Илко Семерджиев коментираха в предаването "Хоризонт до обед" предложението на здравния министър в болниците и аптеките да се влиза с пръстов отпечатък.

Те отговориха на въпроса в какво се превръща болният – в пациент или в престъпник, ако за да влезе в болница, трябва да остави пръстов отпечатък?
Николай Хаджигенов: Тук съществен е въпросът – кой източва Здравната каса – пациентите ли?
Това е безумно управление, това е тормоз на гражданите. Това не е случаен човек, това е цял министър. Има драстични нарушения на правата на човека.
Михаил Екимджиев: Не бих бил толкова краен и категоричен като колегата Хаджигенов. Пръстови отпечатъци се вземат и имплантират в документите ни за самоличност и сега.
Какво лошо би могло да се случи, ако оставим един пръстов отпечатък? Това е много по-безопасно, отколкото да изтекат личните ни данни. Всички приемаме да ни се вземат личните данни. Това е по-голям риск.
Илко Семерджиев: Така мотивирано, вземането на пръстов отпечатък дава презумпция за виновност. Това е абсурден начин на поведение и абсурден модел на мислене.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!