Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

56 хиляди пациенти в Европа очакват трансплантация на орган или тъкан

| обновено на 12.10.15 в 15:46
проф. Генчо Начев
Снимка: БГНЕС

56 хиляди пациенти в Европа очакват трансплантация на орган или тъкан, в България те са около 1300. В болница "Света Екатерина" в столицата бе отбелязан Европейският ден на донорството. Директорът на болницата професор Генчо Начев подчерта, че в основата на трансплантациите стои донорството:
Целта на общественото отбелязване на Европейския ден на органното донорство и трансплантация е насърчаване на обсъжданията, свързани със системата и представяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи, за да подтикне обществото и неговите членове към вземане на информирано решение за органодонорство.

Трансплантацията е нещо повече от животтоспасяваща операция – тя е сурово изпитание за наличието н а такива човешки качества като жертвоготовност, състрадателсност и великодушие, подчерта професор Начев.

У нас най-много болни чакат за бъбреци, черен дроб, сърце, бял дроб.


Мисленето на българина се е подобрило, а отказите от донорство са намалели поради информираността на хората какво е да си донор, заяви професор Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА:

На нас ни се иска да се увеличи броят на донорите и те да се търсят активно в донорските бази от колегите. Там е възелът, който трябва да разплетем - нормативната база е добра, а българският закон за донорството е европейски закон.

28 са донорските бази и в тях работят по около два коородинатора на донорски ситуации. Според професор Владов е добре те да бъдат непрекъснато обучавани, а европейският опит сочи, че на две годони е добре да се смянят с други свои колеги:

Всичко е в организацията и в подготовката на координаторите по донорство, защото не е лесно – това са хора, които работят в различни болници в държавата.

51 трансплантации са били извършени през тази година от 14 донора от страната, съобщи заместник здравният министър доктор Ваньо Шарков, който връчи почетни плакети на изявени специалисти в областта на трансплантологията.

Подробности, както и разказа на Георги Пеев от Хасково, който е първият българин с два трансплантирани органа, чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!