Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нурджан Йозгюр: Турция има нужда от политика, която да рестартира диалога между властта и опозицията

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тежко е да се загубят над 100 активисти, сред които млади хора и деца, които правеха демонстрация в името на мира, демокрацията и справедливостта.


Това коментира пред “Хоризонт” в предаването “Неделя 150“ специалистът по международни отношения Нурджан Йозгюр по повод терористичният атентат в Анкара на 10 октомври:

Всеки терористичен акт радикализира и политиците, и обществото. По този начин отслабват надеждите за Турция като остров на мира. В Турция няма диалог между властта и опозицията. Този проблем го виждаме като монолог на отричането, който се проточи през всичките слоеве на обществото.

Терористичните актове мобилизират обществото, но в същото време водят и до дълбоки разслоения, когато са насочени към конкретни политически, етнически и религиозни фракции, коментира тя и допълни:

Държавата трябва да вземе по-сериозни мерки относно сигурността на гражданите, независимо от техните политически възгледи. Има нужда от политика, която да рестартира диалога между властта и опозицията и между различните политически секции в обществото. Това е единственият начин да се нормализира политическата обстановка в страната. Вярвам в изборите и се надявам, че след 1-ви ноември ще имаме по-добри възможности за стабилно правителство.

Интервюто чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!