Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стресът в работната среда засяга всеки пети човек

| обновено на 20.10.15 в 15:06

Работата с трудни клиенти, ученици и пациенти е сред най-често срещаните рискове на работното място. Това показва второто европейско проучване на предприятията за новите и възникващите рискове, за стреса и условията на труд.


Изтощението след работния ден е най-масово явление сред заетите. Психически и физически изтощени след работа са 18% от хората, а 20 на сто твърдят, че на работното им място има сериозно напрежение.

Същевременно обаче всеки трети твърди, че няма подобни проблеми.

Стресът произтича от неблагоприятния психосоциален климат на работното място, смятат експертите. Четири пъти повече са работещите в стрес, които са в постоянна надпревара с времето. Стрес предизвикват и проблемите със заплащането на труда.

Констатациите бяха направени по време на конференция в КНСБ по повод Европейската седмица за безопасност и здраве при работа.

40 на сто от българите се оплакват от стреса на работното си място. Повече от 60% от обща умора и между 20 и 25% от проблеми със съня, тревога и раздразнение. Това сочи проучване на условията на труд, представено от заместник-министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев. Според него проблемът остава недооценен у нас:

Не бих дал такава оценка, че българите са по-търпеливи по отношение на условията на труд спрямо европейските работници и служители. Действително българският работещ е притиснат от няколко фактора, които влияят върху неговото благополучие и благосъстояние на работното място, бих посочил и работната заплата, работното време и баланса между професионалния и личния, семейния живот, културния живот на работниците.

Милка Василева от Асоциацията на специалистите по здравни грижи посочи фрапиращ пример за насилие над медицинските сестри:

Миналият месец получихме писмо от наши колеги за едно лечебно заведение, в което за последните 18 месеца има регистрирани 37 случая на насилие върху медицински сестри. Разбира се, заедно с федерацията на синдикатите в здравеопазването се опитахме да осъществим контакт с работодателя и отново стигаме до социалния диалог. На повечето места в нашата система той не функционира достатъчно добре.

Репортажа чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!