Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР обсъжда възможностите за по-ниска цена на тока за бизнеса

| обновено на 26.10.15 в 11:03
Предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране токът за бизнеса да поевтинее минимално от ноември, а за бита да остане на същата цена, ще бъде разгледано на обществено обсъждане. Предвижда се малките предприятия да купуват електроенергия от регулирания пазар с 2% по-евтино. За големите и средните фирми токът също ще е на по-ниски цени, тъй като при тях се намалява таксата "Задължение към обществото".

Цената на добавката "задължение към обществото" да бъде намалена с 1 лев и 7 стотинки. Освен това ще има известно намаление с около 2 % за небитовите клиенти на ниско напрежение - тези, които са на регулирания пазар. Що се касае до битовите клиенти, знаем, че хората предпочитат наистина да има стабилност и предсказуемост на тези цени - те остават без промяна, обясни председателят на регулатора Иван Иванов.

Според Константин Стаменов, председател на Федерацията на индустриалните потребители, такива минимални намаления на цената нямат никакви практически ефекти:

Категорично съм за, когато трябва да се променя цена на електроенергия, независимо за какъв потребител, когато намалението или увеличението е под 1%, просто не си заслужава, защото това са излишни разходи за онези, които трябва да въведат съответните алгоритми и софтуери. Нито на стопански, нито на битов потребител ще му се отрази положително. Нека вземем битовите потребители, когато имате една средна месечна сметка от порядъка на 50 лева, половин процент какво ще ви помогне?

Интервюто с Константин Стаменов може да чуете в звековия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!