Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Любомир Киров: Разделянето на здравните пакети е имитация на реформа

доц. Любомир Киров
Снимка: БГНЕС

Личните лекари ще могат да осигурят направления за профилактика само за около половината от пациентите си, каза пред "Хоризонт" доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Според  него Наредбата за основния и допълнителния пакет няма да влезе в сила, заради неяснотите в нея:
Това е една имитация на реформа. Това не води до нищо. Това може би беше опит да бъдат накарани хората да си плащат за тях. (...) Това са излишни неща и те най-вероятно ще отпаднат. Нищо разумно не се вижда в това.

Проблемите ще започнат веднага, ако пакетите се въведат от догодина, каза още доц. Киров. Здравните резултати в наредбата се изразяват основно в подобрени информационни усилия, които трябва да са на здравното министерство и Здравната каса, а не на личните лекари.
Реално увеличение на средствата за дейности при личните лекари и специалистите в извънболничната помощ няма. Ако личният лекар достигне 125 на сто от осигурените средства за лечение за тримесечие, гражданите ще трябва да си заплащат консултациите и изследванията, каза още д-р Киров: 
Друг е въпросът обаче, ако всички подлежащи, на сто процента решат да си ползват правото на този профилактичен преглед. Няма осигурени средства затова. Има за някъде 55 до 60 процента от подлежащите.

Проблем ще се окаже обслужването на диспансеризираните, защото заплащане ще има само за някои хронични заболявания - това са например сърдечно - съдовите и  диабетноболните. А от пакета за тези болни ще се покрива и изчисляване на постигнатите резултати от тяхното проследяване.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!