Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти: Реално половин милион българи са засегнати от диабет

Доц. Попова: От диабет от тип 2, който беше характерен за възрастните хора, заболяват все повече деца

Световната здравна организация препоръча намаляване наполовина на допустимия дневен прием на захар заради мащабите на разпространение на диабет. Промените в начина на живот могат да предотвратят до 70% случаите на захарен диабет, твърдят специалистите. Тази година седмицата по знака на Световния ден на диабета е посветена на захарта.

 

Регистрираните болни у нас са 300 хил. Според специалистите обаче реално пациентите са около половин милион души. Според европейско изследване повече от половината диабетно болни не са под добър контрол. Генетичните фактори обаче могат цял живот да не се отключат, ако управляваме правилно факторите на околната среда, каза доц. Даниела Попова от болница "Царица Йоана“:

Доста високи стресови ситуации оформят хроничен стрес може да породи тези обменни дефекти. Наднорменото тегло, неправилното хранене, прекомерната консумация на енергийно плътни храни, неправилният начин на живота и лишаването на организма от почивка и физическа активност води до проявата на диабет.

Диабет от тип 2, който доскоро свързвахме само с възрастните хора,  е прогресиращ факт и в детската възраст, защото върви успоредно с детското затлъстяване и елементи на неправилен начин на живот с ниска физическа активност. Ако не се реализира физическата активност и остане неправилното хранене и начин на живот – това отключва диабет и в детската възраст. Когато се съчетава фамилната обремененост с наднормено тегло и затлъстяване, това дете трябва да бъде проверявано за риск от диабет.

От Световната здравна организация и Международната диабетна федерация намаляват наполовина на допустимия дневен прием на захар:

По препоръките на здравословното хранене както за хората, борещи се за добро здраве, така и за хората с диабет, приемът на захари не трябва да надвишава 10 енергийни процента. Призивът на Световната здравна организация е този прием да бъде намален.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!