Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производители на домашна ракия недоволстват от новите правила

Снимка: Радио ВИДИН

След гласуваните от парламента промени в акцизния закон, които задават нови правила за производството на домашна ракия, репортерска проверка за предаването "Хоризонт за вас" събра мнения и оценки на хора, които се занимават с тази дейност.

Който е предложил законовите промени, не разбира нищо от домашна ракия, казва в репортажа от Тутракан  на Маргарита Иванова Никола Николов, който вари ракия повече 20 години.

Хората не са съгласни с определянето на сезон за активно варене на ракията без административни предизвестия - до 31 декември. Според Николов, половината от клиентите остават за след нова година, защото така по-пълноценнно ферментира материалът и така се очакват по-добри резултати.

Ето част от мненията за законовите промени, свързани с производството на домашна ракия:

За мене това е „кръвен данък - 2.2 лева за литър ракия. Като му сложиш ти 2 и 20 на литър – ами човекът няма да дойде…Защо тези господа отгоре гледат да унищожат тези хубави български традиции, които сме наследили?

По-добре е да си я сварим, отколкото да я купуваме. Знам, че варя ракия от чисти плодове, не от техните химии, дето ги продават. Открай време хората гледат да си пият домашно, защото е по-хубаво, по-качествено и по-чисто.

Не го приемам това, защото малко останаха радостите в живота.

Всички мнения по темата, събрани от Маргарита Иванова чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Емил Димитров: Никой не спира ракията на дядо

Депутатите решиха, че варенето на ракия в селските казани трябва да се извършва от 1-ви юли до 31-ви декември и това предизвика недоволството на собственици на ракиени казани. В Хасково започнаха подписка срещу законовите промени. Според..

публикувано на 12.11.15 в 16:23