Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14% са страдащите от ХОББ в България

Снимка: БГНЕС

4 процента от хората в България страдат от Хронична обструктивна белодробна болест. Голям е относителният дял сред тях на подрастващите пушачи. До 2020 година заболяването ще се превърне в третата причина за смъртност след инфаркта и инсулта. Данните бяха представени в Народното събрание по повод световния ден за борба с това заболяване. 

Хроничната обструктивна белодробна болест е сред най-разпрострените при хората над 45-годишна възраст и е една от водещите причини за смъртност. Въпреки това заболяването често остава неразпознато за хората, маскирано от така наречената "пушаческа кашлица", казва доц. Диана Петкова: 
За това заболяване на българските пациенти са предоставени всички необходими медикаменти, които се използват в целия свят. Това, което им липсва, е за тежките форми, за инвалидизираните пациенти, липсата на домашна кислородотератия и на инвазивна вентилация. Затова българското общество и българските политици трябва да помислят.

Именно с този апел събитието бе организирано в Народното събрание за информиране и призив за действие от страна на политиците. Председателят на Здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова посочи: 
Ние, парламентаристите, искаме да обединим усилия и да насочим вниманието върху факторите на риска, които могат да бъдат повлияни и с нашето разумно поведение, и с политики, които са в полза на здравословния начин на живот.
Репортажа чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!