Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доброволците от „Зелени балкани“ посрещнаха първия предвестник на пролетта – мъжка белошипа ветрушка


Птицата се завръща за трети път в района на с. Левга в Сакар планина, след като бе пусната за първи път на родна земя през 2013 г.

Природозащитниците имат своя традиция, откакто работят по Проекта „Възстановяване на белошипата ветрушка в България“ - да свалят мартеницата, щом се завърнат първите индивиди, които често изпреварват щъркелите и лястовиците.

Завърналият се мъжкар с кодово име ВFZ, е от първата колония белошипи ветрушки, пристигнали у нас от Испания преди 3 години за възстановяване на изчезналия вид хищни птици  в българската природа. Това съобщи за Радио Стара Загора Гради Градев, ръководител на проекта.


Още от категорията

Сигнали за бомби в училища в община Стара Загора (СНИМКИ)

Как да реагират директорите на учебните заведения , в които е получен е-mail за поставена бомба, обсъдиха на оперативна среща представители на МВР, ДАНС, РУО и общинска администрация. Изискването по протокол е учениците да бъдат изведени от..

обновено на 30.03.23 в 12:15

Започва прием на заявления за регистрационен номер по избор

От днес започва прием на заявления за регистрационен номер по избор от СТ 8001 РТ до СТ 9000 РТ. В сектор „Пътна полиция“ гражданите могат да подават заявления за предоставяне на право за ползване на регистрационен номер за автомобил по избор от наличните в..

публикувано на 30.03.23 в 11:21
Ямбол

Десет основни училища в Ямбол са получили заплашителни съобщения

Десет училища в Ямбол са получили заплашителни съобщения. В учебните заведения не се провеждат занятия. Полицейското присъствие около тях е засилено. Заплахи вчера бяха пратени до 8 училища.

публикувано на 30.03.23 в 11:15

Шестима са задържани при специализирана полицейска акция в област Сливен

Шест души са задържани при специализирана полицейска акция срещу битовата престъпност и купуването на гласове. Акцията се провежда на територията на цялата Сливенска област. В квартал "Надежда" полицията иззе голяма сума пари и списъци с имена със..

публикувано на 30.03.23 в 11:08
Станислав Дечев, кмет на Хасково

Закритият басейн в Хасково трябва да бъде готов до лятото

Строителството на закрития басейн в Хасково продължава, а кметът на града очаква да заработи още в средата на лятото.  Това съобщи за Радио Стара Загора кмета на града Станислав Дечев като допълни, че вече са готови основите на басейните за възрастни..

публикувано на 30.03.23 в 09:11
Община Ямбол

Общински съвет Ямбол ще обсъди 28 точки на редовната си мартенска сесия

В Ямбол ще се проведе сесия на общинския съвет днес. В нея са включени общо 28 точки, а по-късно са постъпили и две допълнителни предложения, които ще бъдат гласувани в началото на сесията.  Местният парламент ще започне своята работа с анализ на..

публикувано на 30.03.23 в 07:39
прохода

Намалена видимост до 20 метра поради мъгла на прохода "Шипка" тази сутрин

До 20 метра поради мъгла е намалена видимостта тази сутрин на прохода Шипка, съобщи дежурният в Областно пътно управление – Стара Загора. Пътните настилки са частично заледени и обработени, времето е облачно, а температурата е минус 3 градуса. На..

публикувано на 30.03.23 в 07:02

РИОСВ – Стара Загора проверява сигнала за завишени стойности на формалдехид

След постъпил сигнал за завишени концентрации на формалдехид край село Копринка, РИОСВ – Стара Загора проовежда подробен анализ на данните, за вида и калибровката на апаратурата, както и проверка на достоверността на цитираните резултати. Изпратени..

публикувано на 29.03.23 в 19:18

Времето се затопля, температурите до 15 градуса

През нощта вятърът ще отслабне, в много райони и ще стихне. Над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. Сутринта ще е студено с минимални температури между минус 5° и 0°. Утре ще бъде слънчево. По-значителни увеличения на..

публикувано на 29.03.23 в 18:24

Откриха кирилски надпис от времето на Симеон в крепостта "Балък дере" край Хухла

Учени потвърдиха огромната значимост на находка, открита при археологически разкопки миналото лято. При проучването на крепостта "Балък дере" край ивайловградското село Хухла, там дето Арда напуска Източните Родопи, археологът Ивайло Кънев от..

публикувано на 29.03.23 в 17:50