Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22 процента от българите смятат, че страната се нуждае от нови партии

Елена Дариева - социологическа агенция "Екзакта Рисърч Груп"

Двайсет и два процента от българите смятат, че на политическата карта на страната има нужда от нови партии. Това сочат данните от проучване на социологическа агенция „Екзакта Рисърч Груп“, направено между 16 и 24 февруари. За вътрешнополитическите електорални нагласи и тези, към ЕС и НАТО в контекста на бежанската криза, геополитическото напрежение и предстоящите избори – коментар на  социолога Елена Дариева.

1000 пълнолетни български граждани са интервюираните по домовете им в 90 населени места в цялата страна в това проучване. Въпросът към  към тях бе свързан с начина, по който биха гласували, ако днес се провеждаха парламентарни избори. Резултатите не са изненадващи и сочат, че електоралният дял на партия ГЕРБ се запазва без промяна, както е бил през цялата предходна година – 24,5% от българските граждани. Не е регистрирана промяна и в електоралния дял на БСП –в края на февруари той възлиза на 12,2%.  Участници в един бъдещ парламент, според проучването, биха били още ДПС – 6%, РБ- 5,5% и ПФ- 4,5%.  "Атака"- 2,9% и АБВ с 2,5% също запазват шансовете си да се  класират сред парламентарните формации в един бъдещ парламент, подчерта Елена Дариева. .

Интересен е въпросът за начина, по който електоратът на ДПС реагира на разместването на пластовете в партията и във връзка с новия проект на Местан. Все още етапът обаче е твърден ранен, за да може на база на моментна снимка от последните дни да се направи бъдеща прогноза за подкрепата му. Може да се каже обаче със сигурност, че към този момент Ахмед Доган – почетен председател на ДПС, укрепи позициите си и удвои подкрепата си, в сравнение с преди една година, подчерта Дариева.

По думите й глобалните предизвикателства, пред които светът се изправя, и в частност – Балканите и близостта на България до огнищата на нестабилност, показват доста трайни нагласи. Именно тези глобални предизвикателства водят до увеличаване на одобрението за членството в НАТО. В сравнение с пролетта на 2015 г. с 11% нарастват одобряващите членството на България в Алианса. Т.е. тези хора днес заявяват, че имаме необходимост от по-високи гаранции за сигурност и одобрението в момента възлиза на 53%. Неодобряващите членството в НАТО са 29% от българите, а 18% се затрудняват в преценките си.

Що се отнася обаче до членството на България в ЕС, това е въпрос, по който не съществува колебание, защото за последните две години ние регистрираме постоянен много висок дял на одобрение на членството ни в ЕС. Одобряващите членството са 70%, противниците  му са 20% от българите, като това по-скоро е нагласа сред левите избиратели и избирателите на националистически формации. Повече чуйте от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!