Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нели Огнянова: СЕМ може да работи и в състав от четирима души

проф. Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

Замисля се разговор, който да обхваща и двата регулатора (СЕМ и КРС – бел.ред.), и двете обществени медии (БНТ и БНР), и картината в широк план. Трябва да се разграничат периферните въпроси от въпросите, по които трябва да се действа в краткосрочен план. Това каза в предаването "Преди всички" медийният експерт проф. Нели Огнянова в коментар за предстоящата медийна дискусия, организирана от парламентарната комисия по култура и медии. Според нея форматът на това обсъждане в парламента за ограничено време няма да стигне за задълбочен разговор по темата:

Има водещи въпроси, които трябва да бъдат изведени пред скоби – защо съществуват обществените медии, какво очаква обществото от тях, как трябва да се развиват и как това да бъде осигурено финансово, структурно и т.н.

Според журналиста от "Капитал" Весислава Антонова предстоящото медийно обсъждане цели да провери настроенията и нагласите в общността, да се видят пробойните в един такъв дебат, откъде ще дойдат ударите и кои са чувствителните места. Според нея забавянето на парламента след изтичането на мандата на членове на СЕМ и невъзможността президентската кандидатура да заработи означава, че някой има интерес от това.

Запитана за евентуалното замислено сливане на БНР и БНТ, за което няма огласен документ, Огнянова призова да не се отделят човешко време, емоции и енергия да се коментира нещо, за което не е ясно дали съществува:

Когато няма информация, времето е благодатно за слухове. От две години слушам, че има такъв закон, но нито съм го виждала, нито вярвам, че идеите, които циркулират в обществото, здравият разум може да ги запише там.

СЕМ може да работи в състав от 4 души. И  да не е попълнен съставът, няма правна пречка да се върви към избори, обясни още Нели Огнянова, анализирайки ситуацията с изтеклия мандат на членове на регулатора и предстоящия избор на генерални директори на БНР и БНТ. Според нея подаденото от Георги Лозанов писмено изявление за оттеглянето му от поста председател може да бъде оформено от останалите членове на СЕМ без гласуване и оставката да бъде легализирана.

Не може от разговорите между членове на СЕМ да правим изводи за самата институция. Институцията е смислена, защото някой трябва да прилага закона. Законът не е самоприлагащ се. Отговорност на обществото и институциите е да върне смисъла на регулатора, допълни Нели Огнянова.

Двете мнения по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

СЕМ

СЕМ отложи за пореден път гласуването на оставката на Георги Лозанов

На трето поредно заседание Съветът за електронни медии (СЕМ) не гласува подадената от председателя Георги Лозанов оставка. На днешното заседание Съветът отложи за следващия вторник разглеждането на оставката поради отсъствие на един от членовете..

публикувано на 08.03.16 в 11:50