Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Вигенин: Повърхностно е оттеглянето на АБВ да се обвързва с промените в БСП

Критиан Вигенин
Снимка: БГНЕС

Оставката на вицепремиера Ивайло Калфин и оттеглянето на АБВ от властта бяха обвързани много бързо с конгреса на БСП, който се състоя в неделя. Социалистите категорично заявиха, че поемат твърд курс към предсрочни избори.

Ще бъде твърде повърхностно, ако се приеме, че веднага след промените в БСП, АБВ са се осъзнали, след като са били част от управлението дълго време. Ние имаме собствена стратегия и дали АБВ ще се впише в нея, предстои да видим, коментира в предаването „Преди всички“ Кристиан Вигенин – секретар на ПГ на "БСП лява България".

Според него трябва да се изчака, за да се види дали решението на АБВ е окончателно, или ще има ново преформатиране на управлението, отново с тяхно участие.

АБВ няма място в това правителство, категоричен е Вигенин.

Той коментира и ситуацията в БСП след промените в ръководството и твърденията за евентуален раздор в партията:

Няма особени различия вътре, в самата БСП, затова задача на Корнелия Нинова ще бъде да подаде ръка и да ангажира в сериозните битки, които предстоят пред нас, всеки един да намери своето място.

Кристиан Вигенин заяви, че е много рано да се коментира под каква форма БСП ще се върне на власт и дали ще се стигне до лявоцентристка коалиция:

Ние ще работим за това българските избиратели да припознаят БСП като свой политически представител. За нас са важни избирателите, а не формалните коалиции с една или друга партия. Председателят на БСП даде заявка, че въпросът за коалициите ще минава през референдум и обсъждане в цялата партия.

Левицата не изключва възможността да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Дори да няма сега подобна перспектива, след президентските избори, които смятаме да спечелим, да вървим към предсрочни парламентарни избори, каза Вигенин.

Той коментира, че перспективата БСП да застане зад кандидатурата на Ивайло Калфин за президент, е малко вероятна.

Цялото интервю с Кристиан Вигенин можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!