Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът също може да сезира КС за Изборния кодекс

| обновено на 19.05.16 в 20:00
Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

След президента, който обяви, че смята да сезира Конституционния съд за промените в Изборния кодекс, и омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще подаде конституционна жалба, ако бъдат ограничени избирателните права на българите в чужбина.

В Прага, където е гост на 12-ата световна среща на българските медии, Манолова заяви, че между правата на българите в чужбина и партийните сметки, политиците са избрали второто: 

Анонсът, който се чу за предстоящи промени, не е обнадеждаващ, защото на практика няма да се промени нищо съществено по отношение на режима, срещу който сега роптаят българите в чужбина. На практика ще има по една секция в голям град, защото самата възможност да се събират над 60, 80 или на колко се спазариха заявления, означава една секция. Изобщо тази бакалска сметка, при която не 100, а 60, не 50, а 35, а може би 40, защото толкова са секциите в момента в по-големите европейски държави. Това всичкото е обидно за българските граждани, те наистина го възприемат изключително болезнено, те са възмутени и са гневни, защото не може такъв пазарлък, в който няма някаква ясна мисъл и ясна цел.

Пред представителите на българските медии, които излизат зад граница, Манолова обясни, че не е нормално сега да се отнемат вече дадени права и е изпаднала в деликатното положение да брани собственото си творение, разбирайки Кодекса "Мая Манолова", както беше кръстен предишният Изборен кодекс.

От няколко представители на български медии, които излизат зад граница, се чуха предложения, че ако не е електронно, то по пощата е абсолютно възможно българите в чужбина да упражнят правото си на глас и това да спести пари и време.

Даниела Горчева от Холандия каза, че е абсурдно да се ограничават правата на хората да гласуват. Тя каза, че е срещу електронното гласуване защото, не е сигурно и застрашава националната сигурност, но пък се обяви за гласуване по пощата.

Какво толкова, ако се гласува две седмици по-рано?, попита риторично Горчева.

Предложението беше подкрепено и от други българи като Петър Стаматов от Чикаго и Максим Божилов от Канада.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!