Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на северните квартали на София протестираха пред общината

| обновено на 19.05.16 в 15:48
Снимка: Ивайло Михайлов

Жители на северните квартали на София нямат връзка до вече завършената Северна скоростна тангента. За това алармираха граждани от "Илиянци", "Бенковски", "Требич" и "Нови Искър" за пореден път излязоха на протест пред сградата на Столичната община преди заседанието на Общинския съвет. С тях се срещна главният архитект на София Здравко Здравков и председателят на групата на общинските съветници от БСП Калоян Паргов:

За съжаление при проектирането са възникнали доста проблеми, свързани с подстъпите към Северната тангента. Доста неуредици. Тези хора внасят подписка в Столична община.

Архитект Здравко Здравков заяви:

Аз направих проучване, но все пак съм стъпил в работа от 3 дена. По бул. "Рожен" двата сложни завоя, които са по 90 градуса, има обещание от АПИ да бъдат оправени радиусите на завоите, за да може да се осигури по-голяма пропускливост на временната връзка. А по отношение северната посока, където е разклонът за Мрамор, там също има ангажимент от АПИ в рамките на два месеца да се освободи и отпуши движението. По отношение на постоянните връзки, които са бул. "Рожен" и "Илиянско шосе" нещата седят по следния начин – бул. "Рожен" е одобрен като проект, но в момента процедурата по неговото одобряване е обжалвана в съда. След изтичане на процедурите по обжалване ще започнат производството по отчуждаване на имоти, за да може да се направи качествена връзка и да се осигури връзката на "Рожен" със северната тангента. По отношение на "Илиянско шосе" в момента се движат процедурите по одобряване на документацията.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова в най-скоро време проблемът на жителите на кварталите около Северната скоростна тангента ще бъде решен.

Това е сложен проект, както се строи Северна скоростна тангента, така се строи и Западната дъга и тези два огромни инфраструктурни проекта, които изискваха огромни инвестиции, предполагат и осигуряват наистина едно сериозно развитие на северните и северозападни територии на София. Всичко възможно се прави, за да може максимално бързо, не с магическа пръчка, да се решат всички въпроси, които ако трябва да бъдем честни, и досега не са съществували като решение. Там беше едно тясно шосе, по което минаваха ТИР-ове, коли, всичко, гражданите, включително и тези, които днес протестират. Ние сме в непрекъсната връзка с районните кметове, те са информирани максимално добре.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!