Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция подкрепя преговорите за обединяване на Кипър като федерация

Бинали Йълдъръм и Мустафа Акънджъ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция подкрепя преговорите за обединяване на Кипър като двуобщностна федерация, но най-важният въпрос това да стане е дали двете общности ще бъдат равнопоставени в нея. Тази позиция изрази новият министър-председател на Турция Бинали Йълдъръм, който днес беше на посещение в окупираните територии на Кипър.

Турция като страна гарант вярва, че политическо решение между двата народа, живеещи на този красив остров, може да бъде постигнато в рамките на годината. Решението ще работи и за двете страни и ще разкрие истинския потенциал на острова, заяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм на съвместната пресконференция в Никозия днес след разговорите си с Мустафа Акънджъ, лидер на кипърските турци и президент на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Йълдъръм бе на острова на първото си посещение в чужбина в качеството си на премиер. По традиция първата задгранична визита на всеки новоизбран министър-председател и президент на Турция е в окупираните от нея територии в Кипър, в самообявилата се Севернокипърска турска република. Той беше съпрождан от трима министри.

Двустранните отношения и плановете за бъдещето, както и най-новото развитие на преговорите за решаване на Кипърския въпрос, са били в центъра на срещите на Йълдъръм в Никозия, посочи той. Според него основен принцип за създаването на двуобщностната федерация е двете общности да бъдат равнопостовени, да имат справедлив дял, да са гарантирани правата и сигурността им. Турция при всички обстоятелства ще бъде в непосредствена близост до кипърските турци и ще продължи да изпълнява своята законова и историческа отговорност за осигуряване на тяхното благосъстояние, увери още Йълдъръм. Подчертавайки тази грижа, той съобщи, че протоколът за финансово и икономическо подпомагане на т. нар. Севернокипърска турска република от Турция влиза в сила и в него е включен и пренос на електроенергия от континента до острова.

Мустафа Акънджъ изрази задоволството си, че има траен ангажимент от Турция за постигането на решение на Кипърския въпрос. Следващите 7 месеца ще са критични, изтъкна той.

Преговорите за обединяването на Кипър са в напреднал етап, като остават двете най-тежки и възлови глави - за сигурността и гаранциите за бъдещия обединен Кипър, в които Турция има ключово участие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кипърци избраха най-многопартийния в историята на страната парламент

За първи път в парламента на Кипър влизат представители на крайнодясна, екстремистка националистическа партия. Това е изненадата от проведените в неделя парламентарни избори, на които една трета от избирателите не гласуваха. Кипърци избраха..

публикувано на 23.05.16 в 07:50

ЦИК на Кипър коригира данните за разпределението на мандатите сред политическите партии в новия парламент

Кипърската централна избирателна комисия коригира данните за разпределението на мандатите сред политическите партии, влизащи в новия състав на 56-местния парламент. Управляващата партия Демократически сбор, която при преброени 100 процента от протоколите..

публикувано на 23.05.16 в 07:26

Представители на 8 или 9 партии влизат в новия парламент на Кипър в резултат на днешните избори

Дясноцентристката партия “Демократичен сбор” (ДИСИ) и основната опозиционна партия – лявата АКЕЛ, събират най-много от дадените от кипърските избиратели гласове днес за нов парламент.  Дясната ДИСИ води във вота, като според различните агенции тя..

обновено на 22.05.16 в 18:56
Никос Анастасиадис

Президент на Кипър ще стъпи в Турция за първи път след повече от 50 години

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис  ще вземе у частие в провеждащата се в Истанбул първа Световна среща на върха по хуманитарните въпроси. Анастасиадис  е бил поканен да участва в глобалния хуманитарен форум от генералния секретар на ООН..

публикувано на 22.05.16 в 18:23