Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Мосап: Вероятно Камерън ще подаде оставка през днешния или утрешния ден

Англичанинът Дейвид Мосап, който от години живее в България и е преподавател в СУ, сподели в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт", че е дълбоко шокиран и разочарован от резултата. Той отбеляза кои ще са основните проблеми от вота на историческия референдум във Великобритания:

Основният проблем ще е обезценяването на лирата и поскъпването на вносните стоки. Друг проблем ще е разделянето на вота по различните съставни части на Великобритания. Шотландия и Северна Ирландия гласуват за оставане. В Шотландия това неминуемо ще води до референдум за независимост. Аз очаквах много по-голяма зрялост от гражданите на Великобритания. За съжаление целият вот беше базиран на едни много емоционални въпроси. Сред тях беше и въпросът за миграцията. Аз не мисля, че ще има голяма промяна в следващите няколко години и съм сигурен, че тези, които са гласували за излизане от ЕС на базата на този въпрос, на този проблем, ще бъдат много дълбоко разочаровани, че няма да има голяма промяна в тази ситуация, което ще доведе до пълно разочарование от политическата класа във Великобритания.

Дейвид Мосап заяви, че основното му притеснение е свързано с разединението между гражданите на Великобритания:

За тези граждани на Великобритания, които живеем извън страната, всичките ни доходи, които са в лири, се обезценяват. Освен това се вижда огромно разделение във Великобритания и това ще води до едно напрежение в Англия, като съставна част от Обединеното кралство, напрежение между Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия.

Мосап допълни:

Слушах коментари по Би Би Си и се говори, че в момента основните организатори на вота "за" излизане от ЕС водят преговори за оставката на и Дейвид Камерън. Вероятно Камерън ще подаде оставка през днешния ден или през утрешния ден. Другата възможност е да го оставят да започне политическите процеси, които са много неприятни за него. Това са едни процеси, които той искаше да избегне.

Цялото интервю с Дейвид Мосап можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!