Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джъстин Трюдо се обяви за натиск върху Русия за изпълнението на Минското споразумение 2

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Намиращият се на двудневно посещение в Киев канадски премиер Джъстин Трюдо похвали Украйна за постигнатото и отбеляза, че страната е направила доста трудни крачки за реализирането на Минското споразумение 2. Трюдо допълни, още че Западът трябва да продължи натиска върху Русия до пълното реализиране на Минск 2.

От своя страна украинският президент Петро Порошенко, заяви че Киев е изпълнил условията на Минското мирно споразумение 2 на 95% в политическата област и на 100% в сферата на сигурността.

Украинския президент Порошенко помоли канадския премиер Отава да продължи мисията на канадските военни инструктори в страната му. В момента 200 канадски инструктори тренират украински военни на Яворовския полигон в Лвовска област, намираща се в Западна Украина. Те са там от лятото на 2015 година и според предварителните договорености техният мандат трябва да продължи до 31 март 2017 година. Целта на мисията Unifier, е подготовката на украинските воини и офицери в сферата на бойната тактика и военната логистика, както и при оказването на първа помощ. Също така канадските военни полицаи консултират и обучават своите украински колеги.

Киев и Отава се договориха за създаването на украинско-канадска зона за свободна търговия. Според постигнатите договорености Канада ще отвори почти на 100% своя пазар за украински стоки, което може да подпомогне икономиката на страната.

Председателят на Радата Андрей Парубий в разговор с канадския премиер увери, че парламентът в Киев много скоро ще ратифицира споразумението.

Освен това президентът Порошенко съобщи, че Украйна и Канада започват консултации за либерализация на визовият режим, като допълни, че процентът на отказите за визи на украински граждани е намалял.

Посещението на канадския премиер Джъстин Трюдо в Украйна се възприема като своеобразна подкрепа за евроатлантическите ориентация на страната и става само ден след края на срещата на върха на НАТО във Варшава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Джъстин Трюдо: Канадската икономика е достатъчно стабилна след британския референдум

Отзвукът от решението на британските гласоподаватели достигна и Канада, където канадският долар днес отбеляза спад от 1,5% на финансовите пазари. Въпреки това, премиерът Джъстин Трюдо обяви, че канадската икономика е достатъчно стабилна и..

публикувано на 24.06.16 в 20:38

Джъстин Трюдо: Канада спира въздушните удари срещу "Ислямска държава"

Канада ще преустанови участието си в ръководените от САЩ коалиционни въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак след 22 февруари. Това обяви министър-председателят Джъстин Трюдо , с което спази едно от основните си предизборни..

обновено на 08.02.16 в 22:07

Владимир Путин е обсъдил кризата в Украйна с Франсоа Оланд и Ангела Меркел

Президентът на Русия Владимир Путин е обсъдил по телефона с френския си колега Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел кризата в Украйна, съобщи Кремъл. Тримата са изразили загриженост за честите нарушения на примирието там. Путин е подчертал..

публикувано на 08.07.16 в 17:55

САЩ отпускат допълнителни 23 милиона долара хуманитарна помощ на Украйна

САЩ ще отпуснат на Украйна допълнителни 23 милиона долара хуманитарна помощ за пострадалите от конфликта в източната част на страната. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, който пристигна на посещение в Украйна днес, ден след като..

публикувано на 07.07.16 в 17:30

Антон Киссе: Българите в Украйна се стремят да запазят своята културна идентичност, език и традиции

В столичен ежедневник се появи   информация, препечатана  от изданието „Голос.ua“, че българите в Украйна са поискали от президента Порошенко да им бъде предоставена териториална автономия в Одеска и Херсонска  област.  Информацията бе  разпространена..

публикувано на 06.07.16 в 09:38