Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Гостилица се провежда празник на кратунката

село Гостилица
Снимка: Румен Стоичков

Празник на кратунката ще се проведе на 27 август. Той е уникален и традиционен. Провежда се в село Гостилица, община Дряново, Габровска област.  Жителите му някога са били около 3000, а днес са около 280, предимно възрастни. Разбира се, гордеят се с миналото на селището, обвеяно от предания и легенди.

Някои от къщите в селото са доста стари, а малка част от жителите са чужденци, англичани, че дори и представители на Южна Африка.

Всъщност името се дължи на строената някога в селото странноприемница, т.е. гостилница, както и на гостоприемството на хората.

Училище в селото е имало още през 1856 г. - малко, в пределите на църквата "Рождество Богородично“, която е градена през 1841 г. и е паметник на културата. Храмът е в трагично състояние, благодарение и на безучастието на Великотърновския митрополит Григорий. Това твърди грижещата се за храма Стефка Хаджиева. Откраднати са полилеите, свещниците и царските двери, а вторият етаж е готов да падне.

Снимка

Събират се по 2 лева при погребение и с тях се купуват цигли, за да се оправи покривът. Всеки починал означава още 2 лева в касичката за цигли. И е естествено Търновският митрополит да не иска да стъпва в храм, където ще му капе на главата. Сигурно влиза в неговите представи за нормалност и традиции. Впрочем, една необичайна традиция честват жителите на Гостилица - Ялова понуда.

Мъжете се крият, ние ги гоним и когото хванем, вдигаме го нависоко, а той хвърля пари. Това е ритуал срещу безплодието. Той е зимен, а на 27 август, посред лято, е празникът на кратуната. Организира го съществуващото от 1894 година читалище "Христо Ботев", казва секретарят Добрина Денчева.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Румен Стоичков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!