Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов:

Кабинетът "Сакскобурготски" замени 16% от конюшните за 1,85 млн. лв, сегашният областен управител – 84% за 600 000 лева

Снимка: БГНЕС

Не съм давал зелена светлина на сделката за т.нар. "Царски конюшни". На 12 август 2005 г. кабинетът "Сакскобурготски" взема решение да извърши въпросната замяна. Три дни по-късно тогавашният министър на регионалното развитие – Церовски, подписва  заповед за извършване на замяната. Как да съм дал аз светлина? Това каза за предаването "12+4" по "Хоризонт" бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който припомни, че е станал министър на 17 август. Той изтъкна, че не е имало как да не подпише наследения договор, а в кабинета "Сакскобурготски" са участвали част от сегашните представители на ГЕРБ.

Замяната представляваше 16% съсобственост срещу самостоятелен имот на стойност 1 850 000 лв., така че държавата не е ощетена. Законосъобразно са взели предшествениците това решение. Друг въпрос е дали е целесъобразно.

Сегашният областен управител, това г-н Цветанов го каза, е продал имота от 84% или над 5 пъти повече, отколкото тогавашния кабинет на г-н Сакскобурготски, за сумата от 600 000 лева. Когато се извършва ликвидиране на съсобственост, най-малкото трябва да се вземе цената, по която е бил продаден или заменен и първия път. Ако това нещо са го били направили, сега бюджетът трябваше да получи около 9,5 милиона. Този областен управител, не знам дали със санкцията на съответните министри, или е негова самостоятелна акция, е ощетил бюджета с над 8,5 млн. лв.

Интервюто на Снежана Иванова с Асен Гагаузов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!