Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Петров: Подготвили сме учебни помагала по новата учебна програма, могат да се използват и със старите учебници

Снимка: БГНЕС

Въпреки странния момент да работим по нови учебни програми със стари учебници, вярвам, че учителската колегия ще успее да се справи и то безболезнено. Естествено, всичко е в ръцете на учителя, ръководствата на училищата и във възможността да се прилага на практика  новият закон – в него са наложени много позитивни неща. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" преподавателят от СУ "Св. Кл. Охридски" проф. Ангел Петров.

Тъй като аз съм автор, съавтор и на учебници, и на учебни помагала, включително за 5-и за 6-и клас, а догодина и 8-и клас ще влиза – това е също елемент от тази уникалност на ситуацията – че ще има учебници за три класа. Отделно за началния етап ще влезе и следващият втори клас, но, издателството, с което аз работя, а и другите колеги от другите издателства, сме подготвили учебни помагала, в които отразяваме новата учебна програма и тези помагала могат да бъдат използвани заедно със старите учебници.

Специално по български език разликите не са чак толкова големи, макар че има и съществени различия. Тези помагала, заедно с новите разпределения, които също сме подготвили, и едни свитъци, които издадохме, с темите, които ги няма в старите учебници, ще бъдат на чина на всеки учител, който работи със съответния учебник.

Някои от новите материали са вече качени на PDF формат в интернет страницата на издателство, така че всички тези ресурси могат да бъдат използвани от учителя, от родителя, от ученика. Основното е учителят да се настрои за нещо нестандартно.

Експертът отчете, че в новата програма по български език са заложени прагматични елементи, а в случая с петокласниците тя е олекотена със 17 теми и се избягва информационното претрупване. Освободените часове са предвидени за практическа работа с езика.

Интервюто на Борислава Борисова с проф. Ангел Петров можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!