Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лауреатските дни "Катя Попова" започнаха в Плевен с оперен спектакъл

Роялът, дарен на град Плевен от Катя Попова

На 4 октомври в Плевен започна 30-ото издание на Лауреатските дни “Катя Попова“. Организатори са Община Плевен и Плевенската филхармония.


До 9 октомври плевенчани и гостите на града ще се наслаждават наконцерти с  изпълнения на лауреати от конкурси по целия свят от 7 държави. За първи път една от вечерите е с участие на плевенски лауреати от различни поколения.

Откриването бе с операта "Тоска" от Пучини под диригентството на Найден Тодоров и с Йорданка Дерилова в главната роля. От 1993 година в рамките на Лауреатските дни не е имало оперен спектакъл.

Моята лична амбиция е да възродим оперното дело, да върнем откритата оперна сцена, която носеше и предполагам ще носи името на нашия съгражданин и световен оперен педагог - проф. Христо Бръмбаров - заявява директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски.

Първата история на Лауреатските дни “Катя Попова“, които започват преди 50 години като музикални дни на млади таланти, беше издадена преди дни от Община Плевен. Авторът Алеко Антонов я представи официално пред публиката на 5 октомври. А от първия ден на фестивала във фоайето на Драматичния театър е подредена фотоизложба, която разказва за живота на Катя Попова, чието име носи днес музикалният форум.

Чуйте репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!