Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама и Ердоган са обсъдили операцията срещу "Ислямска държава" в Ирак

Реджеп Ердоган и Барак Обама
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама и турският му колега Реджеп Ердоган са обсъдили в телефонен разговор военната операция в Ирак срещу "Ислямска държава".

Двамата лидери са потвърдили подкрепата си за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Ирак. Обама е приветствал продължаващия диалог между Турция и Ирак за определяне на подходящо ниво и форма на участие на Турция в офанзивата на международната коалиция за прочистването на Ирак от джихадистите.

В същото време Ердоган съобщи подробности около турското участие в борбата срещу "Ислямска държава". Той заяви, че турската военна операция в Сирия след град Ал Баб ще се насочи към град Манбидж, а също и към град Ракка, който е считан за крепост на джихадистите.

Междувременно от щаба на турската армия съобщиха, че при артилерийски обстрел са били поразени над 100 цели на "Ислямска държава" и на сирийските кюрдски сили в Северна Сирия.

Турската армия втори месец провежда трансгранична военна операция в Северна Сирия "Ефратски щит".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Министърът на отбраната на САЩ: Бастионът на "Ислямска държава" ще бъде превзет

Започнала е подготовката по изолиране на т.нар. "столица" на групировката "Ислямска държава" в Сирия – град Ракка – едновременно с операцията за освобождаването на иракския град Мосул. Това обяви в Париж министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, цитиран..

публикувано на 26.10.16 в 07:28

Ръководството на "Ислямска държава" и част от бойците ѝ напускат Мосул

Иракските и кюрдските сили предприеха мащабно настъпление на север и североизток от град Мосул, смятан за бастион на "Ислямска държава" в Ирак, в четвъртия ден от офанзивата срещу джихадистите. Настоящата операция цели прочистване на провинция Ниневия..

обновено на 20.10.16 в 12:05
Иракски войници в района на Мосул

Жителите на Мосул опитват да избягат от битката между "Ислямска държава" и иракските сили

Иракската армия и кюрдските сили постепенно напредват към бастиона на "Ислямска държава" в Ирак град Мосул. Жителите на града вече започнаха да го напускат, за да избягат от предстоящите бойни действия. Хуманитарните организации обаче предупреждават, че все..

публикувано на 19.10.16 в 18:59