Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие бюджета на НЗОК на първо четене

| обновено на 17.11.16 в 12:31
Снимка: БГНЕС

С 98 гласа парламентът прие бюджета на Националната здравно осигурителна каса за 2017-а. ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и БДЦ подкрепиха промените.

Парламентарните групи на БСП, ДПС и АБВ  гласуваха против, а депутатите от "Атака" не участваха във вота. 
Над 240 милиона лева са допълнителните средства за здраве, които са заложени за 2017 година. Предвидените трансфери за здравно осигуряване са над 1 милиард лева. 

Председателят на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова апелира към депутатите да подходят със здрав разум и да приемат бюджета за здраве:
Призовавам за обединение на усилията на разумните политически експерти в различните формации, за да се начертае устойчивият път за промяна на сектора. Убедена съм, че намирането на надпартиен консенсус за реформи е най-доброто лечение за боледуващата ни здравна система.

"БСП лява България" не подкрепи бюджета за здраве, няма и да правят предложения между двете четения. Депутатът Емил Райнов заяви, че в бюджета няма нови политики, ограничава се достъпът на пациентите до качествено здравеопазване:
С тези 247 милиона, с които баламосваме в момента, че ще бъде толкова прекрасно и добре, се опитва да се покрие една дупка, която още от момента е видна, че е 440 милиона лева.

Депутатът от ДПС и председател на Комисията по труда  и социалната политика, д-р Хасан Адемов предупреди, че здравната система у нас е разклатена:
Касата де факто е фалирала и никого не искам да плаша с този термин. Затова, уважаеми господин министър, трябва да си посипете главата с пепел – за това поведение, което имахте през целия мандат и да се извините на българските граждани, тъй като вместо стабилна финансова система, вие оставяте една система, която е финансово рухнала.

Мартин Димитров от реформаторите се обяви против промени между двете четения, ако с тях ще се отвори пробойна от допълнителни разходи:
Смятам да го спра с всички сили, така че – кажете си, колеги.

Министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов призова да не се променя размерът на задължителната здравна осигуровка и да се работи за стимулиране на доброволното здравно застраховане:
Аз съм последният човек, който ще твърди, че сме цъфнали и вързали, но да обяснявате, че в момента в болничната система, в системата на лекарствената политика, с новите параметри на доболничната помощ, нещата не са мръднали напред, може би не с толкова, колкото ни се иска, в сравнение с това, което заварихме – просто не е истина и не лежи на факти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

НС обсъжда на първо четене бюджета на НЗОК за следващата година

Депутатите обсъждат на първо четете бюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година. С него се осигуряват над 247 милиона лева  допълнителни средства.  Председателят на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова призова..

обновено на 17.11.16 в 11:08

Няма яснота откъде ще дойдат парите за НЗОК, ако държавният бюджет за догодина не бъде приет

Няма яснота откъде ще дойдат парите за Здравната каса, ако държавният бюджет за догодина не бъде приет, показа проверка на "Хоризонт". Депутати от различни парламентарни групи не успяха да обяснят какво ще се случи, ако бъдат одобрени само бюджетите на..

публикувано на 17.11.16 в 13:06