Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимната обстановка в страната е нормална

| обновено на 29.11.16 в 17:08
Снимка: БГНЕС

Първият сняг за тази зима не причини засега сериозни проблеми. Главните пътища в страната са проходими при зимни условия, но съветът е да се шофира със съобразена с обстановката скорост. Всички пътни служби заявиха, че са в готовност за своевременното почистване и опесъчаване на пътищата.

Очаква се снегът постепенно да спира още днес.

Възстановено е движението по пътя Видин – Монтана при Димово, където преобърнал се ТИР блокира трафика за часове. 

По трасето има заседнали тежкотоварни камиони, които пречат на движението. Станали са и няколко леки катастрофи. 

Областният управител на Монтана Ивайло Петров е разпоредил изпращането на допълнителна техника за разчистване на проблемния участък.

От Пътната агенция съобщават, че главните пътища са проходими при зимни условия.

В София заради силния снеговалеж са затворени пътищата към хижа "Алеко" и местността "Златните мостове" на Витоша. Движението по бул. "Черни връх" е възстановено, след като беше почистен и опесъчен. Не са добре почистени и някои от основните булеварди, което налага те да бъдат затворени за кратко, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова:

Фирмите ще работят през цялото време. Преди малко се договорихме да се затвори за момент шахта под "Симеоновско шосе", за да минат снегорините да почистят. За момента трафикът се успокои и ще продължи почистването. Възложила съм, след почистване на основни трасета на градския транспорт, да се влиза и в основни квартални улици, особено там, където има училища и детски градини.

Столичният градски транспорт се движи по разписание, но със закъснение, заради снега. 
Основните булеварди са обработени срещу заледяване. 
Пътната обстановка в София към този момент е нормална за зимните условия, отчете зам. кметът по транспорт Евгени Крусев:
Всички основни трасета на градския транспорт са почистени и опесъчени. Постоянно следим времето и неговите промени, така че сме готови да реагираме и реагираме
Проверка на "Хоризонт" показа, че собствениците на жилищни сгради не са почистили тротоарите пред домовете си. Затруднения в придвиждането имаха и пешеходците в столицата.

По-рано днес беше съобщено, че над 100 снегопочистващи машини обработват срещу заледяване основни пътни артерии и участъци в София. Почистват се пътища към подлези, спирки на градския транспорт и метростанции. Временно бе ограничено движението по пътя Владая – Перник заради снегопочистване.

400 катастрофи са станали в София до 15 часа, съобщават от МВР. Има пострадали, но без опасност за живота. 
Три от произшествията са с пешеходци.
Два крадени автомобила са извадени от полицията от водоем край квартал "Димитър Миленков" в София. Предстои разследване да изясни как колите са попаднали там и дали с тях не е извършено престъпление. 

В района на Видин продължава да вали сняг. ТИР се преобърна на главния път Е-79 преди град Димово и блокира движението за часове. Образувала се е колона от чакащи автомобили, съобщи Росен Иванов, който е в една от колите, блокирани от 8.00 часа сутринта:

В момента всичко стои на място. Снегът вече затрупва камионите. Не минава снегорин, няма следи да е минавал и да е почистил. Запречено е цялото движение, и леки коли дори не могат да минават. Шофьори на блокирани отпред автомобили споделиха, че само кран може да го измести.

На територията на цялата Пазарджишка област вали сняг. Снежната покривка в родопската част на региона е достигнала 15 сантиметра. Заради зимната обстановка е ограничено движението за товарни автомобили над 10 тона по пътя Батак – Доспат и прохода Троян – Кърнаре.
 

През нощта  на тел 112 са получени два сигнала за заседнали камиони по пътя Батак – Доспат и Белово –Юндола, но екипи на полицията са се отзовали на място. Тировете са изтеглени и движението е възстановено. Всички пътища в областта са проходими при зимни условия.

Между 5 и 10 сантиметра е натрупаната снежна покривка в област Благоевград. За почистването на основните пътища и трафика към момента.

106 машини работят повече от осем часа по основните пътни артерии в областта. Пътната настилка се третира с материали срещу заледяване и снегозадържане. Проходите Предел и Попови ливади са почистени до асфалт, информираха от Областно пътно управление. Нормално проходим е и главен път Е-79, който също е обработен с луга и пясък. Участъците, в които има натрупана снежна покривка, се почистват с техника. Трафикът от автомобили е обичаен за делника, като не са допуснати задръствания заради снегопочистването.

От Областното поделение на пътната агенция и КАТ "Пътна полиция" апелират към всички водачи да не предприемат рискови изпреварвания заради усложнената обстановка и продължаващите снеговалежи,  особено в участъците, където се извършва почистване и третиране на пътната настилка.

Във Варна вали мокър сняг, но засега пътните настилки не се опесъчават, защото температурите са положителни. Пристанището и летището работят нормално. Машини обработват пътищата със сол и луга. Засега вятърът не е силен, но по цялото Черноморие има обявен жълт предупредителен код.

Всички пътища в Смолянска област са проходими при зимни условия. 

Повече за актуалната пътна обстановка – в звуковия файл с интервюто с инж. Георги Златев от Агенция "Пътна инфраструктура", излъчено в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

София е в зимна обстановка, пътищата са проходими

София е в зимна обстановка, пътищата са проходими, информира в ефира на "Хоризонт" инж. Веска Георгиева , началник на Столичния инспекторат. През нощта и в ранната сутрин 91 машини са обработили основните пътни артерии в столицата, както и стръмни..

публикувано на 29.11.16 в 08:06